Domov / Lokalno / LETOS KOMISIJO NAJBOLJ PREPRIČALA STIČNA IN AMBRUS

LETOS KOMISIJO NAJBOLJ PREPRIČALA STIČNA IN AMBRUS

Tudi letos so v občini Ivančna Gorica obeležili Svetovni dan turizma (27. september). Ob tej priložnosti je potekala svečana razglasitev najlepše urejenih krajevnih središč v občini. Med dvanajstimi kraji razdeljenimi v dve skupini, sta komisijo letos najbolj prepričala Stična in Ambrus.

Prireditev ob svetovnem dnevu turizma, ki jo je pripravila Občinska turistična zveza Ivančna Gorica v sodelovanju z Zavodom prijetno domače in TD Ambrus je potekala v soboto 1. oktobra. Osrednje geslo letošnjega svetovnega dneva turizma je »Turizem za vse« in ta misel je bila tudi rdeča nit prireditve, katere so se poleg predstavnikov naših dvanajstih turističnih društev in dvanajstih krajevnih skupnosti udeležili tudi gostje iz pobratene občine Hirschaid. Slednji so se ravno v teh dneh mudili v naši občini.

Župan Dušan Strnad se je ob tej priložnosti navzočim turističnim delavcem zahvalil za njihov trud in delo, ki ga opravljajo v društvih, saj so s številnimi prireditvami, čistilnimi akcijami in drugimi aktivnostmi pomemben člen v turistični ponudbi naše občine. Prav skrb za urejenost informacijskih točk, ki povezujejo Krožno pot Prijetno domače je eden izmed produktov, ki je rezultat medsebojnega sodelovanja in je koristen za celotno območje občine. Kot je še povedal župan Strnad, vidi priložnost za razvoj turistične ponudbe in iskanje prepotrebnih finančnih sredstev, v okviru Lokalne akcijske skupine STIK in novoustanovljenega Medobčinskega razvojnega centra, ki so ga pred kratkim ustanovile občine Ivančna Gorica, Trebnje in Grosuplje. Ob tej priložnosti je vse navzoče povabil tudi v Šentvid pri Stični, kjer je bila pred kratkim v uporabo predana nova prometna ureditev in v sklopu katere je nastal tudi projekt izdelave mozaikov. Prav projekt izdelave galerije mozaikov na prostem je dokaz, da se naša skupna turistična ponudba lahko vedno dopolnjuje.

Kot je povedal predsednik občinske turistične zveze Pavel Groznik, je v naši občini že nekaj let navada da ob svetovnem dnevu turizma proglasimo najlepše urejena krajevna središča z info točkami. Tudi to je eden od načinov kako prispevati k razvoju lokalnega turizma. Ob tej priložnosti je še posebej pohvalil prizadevne člane in članice Turističnega društva Ambrus, ki deluje šele nekaj let in je najmlajše izmed turističnih društev v občini Ivančna Gorica. Groznik je spregovoril tudi o trendih turizma v Sloveniji in pri tem izpostavil priložnosti, ki jih ima tudi naša občina. Letos smo se tudi v naši občini pridružili akciji Turistične zveze Slovenije in pred kratkim odprli t.i. Zeleno okno na Kamnem Vrhu in na Muljavi.

Župan Strnad in predsednik Groznik sta nato svečano razglasila letošnje najbolje ocenjena kraje:

Manjši kraji:
Zlato priznanje – Ambrus
Srebrno priznanje – Zagradec
Bronasto priznanje – Sobrače

Večji kraji:
Zlato priznanje – Stična
Srebrno priznanje – Muljava
Bronasto priznanje – Višnja Gora

Posebno priznanje je za pomemben doprinos k urejenosti središča Ambrusa, ob tej priložnosti prejel župnik Uroš Švarc, saj urejen župnijski dom in parkirišče lepo dopolnjujeta podobo središča Ambrusa.

Program prireditve so s kulturnimi točkami dopolnile članice vokalne skupine Amabile in violončelistka Monika Hočevar. Tudi v nadaljevanju večera pa se je ob druženju še dolgo slišal glas harmonike in pesem Moškega pevskega zbora Ambrus. Ponosni Ambrušani pa so gostom iz Nemčije razkazali tudi kraj in župnijsko cerkev svetega Jerneja.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …