Domov / Lokalno / PRIREDITEV DRUŠTVA NOVI PARADOKS OB DNEVU DUŠEVNEGA ZDRAVJA

PRIREDITEV DRUŠTVA NOVI PARADOKS OB DNEVU DUŠEVNEGA ZDRAVJA

Bolezen je zbrala pozitivne ljudi, kot je prijetna stanovanjska skupina društva Novi paradoks z Malega Vrha pri Šmarju – Sapu. V petek, 30. septembra 2016, so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmarje – Sap ob dnevu duševnega zdravja, ki ga sicer obeležujemo 10. oktobra, v Družbenem domu Šmarje – Sap pripravili lepo prireditev, s katero so počastili 10. obletnico svojega življenja na Malem Vrhu. Gre za ljudi z duševnimi težavami in posebej veseli so, da se v lokalnem okolju kljub svoji drugačnosti počutijo sprejete.

Prireditve so se udeležili župan dr. Peter Verlič, predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar, predsednik Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat, predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Šmarje – Sap Sonja Boh, direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij Štefan Kušar, predsednica Društva upokojencev Šmarje – Sap Ana Fabjan, tamkajšnji krajanke in krajani, prostovoljci in njihovi prijatelji.

Zbrane na prireditvi je pozdravila predsednica društva Novi paradoks Slavica Smrtnik. Povedala je, da so že davnega leta 2005 župani občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje ter Center za socialno delo Grosuplje podprli društvo Novi paradoks in omogočili delovanje stanovanjske skupine na Malem Vrhu. Njihova podpora, dobro sodelovanje pa se je v teh 10 letih še poglobilo. Predsednica društva Slavica Smrtnik se je ob tem lepo zahvalila županom vseh treh občin, pa tudi predsedniku Krajevne skupnosti Šmarje – Sap, zaposlenim, prostovoljcem ter tamkajšnjim krajanom. »Na Malem Vrhu smo spoznali veliko čudovitih ljudi, ki so nas sprejeli medse. Ljudje s težavami v duševnem zdravju te naklonjenosti iz okolja nismo deležni povsod. Topla beseda, pozdrav pa našim fantom in dekletom, ki sedaj živijo med vami, pomeni veliko,« je dejala.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar je dejal, da je res vesel, da so ti posamezniki, katerih življenje je zaznamovano z boleznijo, lepo sprejeti na Malem Vrhu, v našem lokalnem okolju. »Vesel pa sem tudi, da se bodo danes lahko tukaj predstavili tudi kot igralci. Zato vsem tistim, ki bodo danes tukaj nastopili, želim lep, pogumen, dober nastop, po prireditvi pa tako njim kot vsem ostalim tudi eno lepo in prijetno druženje,« je dejal.

In res so nam stanovalci društva Novi paradoks pripravili kratek skeč, s katerim so nam na komičen način predstavili utrinek s svojega življenja na Malem Vrhu. Druženje ob dobri kavi, posebno zjutraj, jim veliko pomeni.

Ob ogledu skeča smo se vsi v dvorani res nasmejali. Članom društva pa je za lepo zaigrano igro, za ves njihov trud čestital tudi župan dr. Peter Verlič. Izpostavil pa je pomen spoštovanja. »Če se ljudje spoštujemo, mlajši starejše, starejši med seboj, če spoštujemo različnost, drugačnost, potem se bogatimo. In če si kaj želim, si želim, da bi ta občina postala občina ljudi, ki se med seboj spoštujemo, ki se imamo radi, znamo pa se tudi poveseliti,« je dejal ter stanovalcem na Malem Vrhu zaželel vse dobro tudi v prihodnje, občina jim bo zagotovo stala ob strani.

Predsednik Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat pa je povedal, da s stanovanjsko skupino na Malem Vrhu sodelujejo že kar nekaj let. Pomagajo jim s kakšnim kosom pohištva, z oblačili, s hrano. Najlepše pa je decembra, ko jih obišče sv. Miklavž. Takrat so najbolj veseli. Zaželel jim je mnogo uspešnih let še naprej. »Mi vam bomo pomagali,« je dejal.

Da je bilo v Družbenem domu Šmarje – Sap še bolj veselo, so se s svojimi nastopi članom društva Novi paradoks na odru pridružili tudi Pevci in godci ljudskih pesmi Studenček, Ženski pevski zbor Društva upokojencev Šmarje – Sap s harmonikarjem Tonetom in Moški pevski zbor Samorastnik.

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …