Domov / Lokalno / TRADICIONALNO SREČANJE UPOKOJENCEV

TRADICIONALNO SREČANJE UPOKOJENCEV

V soboto, 1. oktobra 2016, je v Športni dvorani Osnovne šole Stična potekalo Kulturno družabno srečanje upokojencev in drugih starejših iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Srečanju so prisostvovali gostje: župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole, podžupanja občine Dobrepolje Nevenka Dolgan, prejšnji predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana in predsednik Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev Marjan Sedmak, manjkali pa seveda niso številni upokojenke in upokojenci iz kar sedmih društev upokojencev iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, ki jim je bilo to srečanje tudi namenjeno.

Ob mednarodnem dnevu starejših je na srečanju vse lepo pozdravila predsednica Koordinacije društev upokojencev občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje Malči Žitnik. »Vedno znova in vse bolj se potrjuje spoznanje, da je in bo lahko uspešna le tista družba, ki se zaveda pomena medgeneracijskega sodelovanja in ki zna uspešno povezati energijo in znanje mladih z modrostjo in neprecenljivimi izkušnjami starejše generacije. Le takšno družbeno spoznanje in ukrepanje v tej smeri lahko resnično vodi v novo kvaliteto življenja in sobivanja vseh. Celo bi rekli, častna dolžnost je, skrbeti za starejše, ki so nekoč po svojih močeh delali, ustvarjali. In resnična humanost v tej smeri bo na dolgi rok bogatila in plemenitila našo družbo,« je dejala.

Duh časa se je zelo spremenil. Danes ljudje živimo dlje in bolje kot včasih. In verjame, da je k temu pomembno pripomoglo tudi in prav povezovanje v neštete organizirane oblike aktivnosti in dejavnosti v okviru upokojenskih organizacij. K temu so pripomogli: kolegialnost, prijateljstvo, druženje, pripadnost skupini, povezovanje, izmenjava izkušenj, solidarnost, uresničevanje neštetih interesov. »Velikokrat sama ne morem verjeti, od kje takšna ustvarjalnost, energija, zagnanost, zavzetost. Iskri se od najrazličnejših idej, pobud za akcijo. Resnično bi lahko rekli, da gre kar za svojevrstno gibanje, ki dviga kvaliteto življenja in bivanje naših starejših občanov. Še posebej in najbolj osrečujoča pa so prav takšna prijateljska srečanja in druženja,« je dejala.

Malči Žitnik je še povedala, da so tudi občine Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje v svoje razvojne načrte, upoštevaje tudi evropske in nacionalne usmeritve v zvezi s tem, vključile nekatere konkretne projekte v povsem praktični dimenziji, s ciljem, da bi bilo življenje starejših v teh občinah čim bolj prijazno. Tudi sedanji številni infrastrukturni posegi, ki smo jim priča zdaj, gredo v tej smeri. »Hvaležni smo za vse,« je dejala.

V nagovoru je župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad izrazil navdušenje nad tem, da se vsakoletnega srečanja udeleži tako veliko število upokojencev. V nadaljevanju je spregovoril, da se občina Ivančna Gorica že kar nekaj let ponaša z nazivom Starosti prijazna občina. Zelo je hvaležen Svetu župana za starosti prijazno občno, ki ga vodi Milena Vrenčur. Pri svetu sodelujejo vse generacije od najmlajših do najstarejših, glavna teža pa je seveda na društvih upokojencev. Vsekakor pa pri tem sodelujejo tudi mladi, tako da nastaja pravo medgeneracijsko sodelovanje. »Medgeneracijsko pa smo sodelovali tudi v Šentvidu pri Stični, kjer smo nedavno v uporabo predali edinstven projekt 33 mozaikov pod podpornim zidom v sklopu nove prometne ureditve v oklici šole in vrtca. Pod to zgodbo umetnin »Življenje našega drevesa«, ste podpisani tudi člani upokojencev, za kar sem vam iskreno zahvaljujem. Kot novost v Ivančni Gorici pa je novo odprti fitnes na prostem, ki je namenjen vsem starostnim skupinam. Veseli me, da je obiskanost parka velika, številni občani novo pridobitev že koristijo za rekreacijo in dobro počutje tudi na ta način. Jaz mislim, da gremo v pravo smer, močno sem hvaležen, da ste pri projektih občine aktivni tudi vi upokojenci«, je še dodal Strnad.

Zbrane upokojenke in upokojence iz kar treh občin je lepo pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. »Tako kot danes sedimo tukaj zbrani iz treh občin, smo se tri občine, Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje odločile, da ustanovimo medobčinski razvojni center, in seveda vabimo tudi občino Dobrepolje, da se nam pridruži,« je dejal. Razlog pa je predvsem ta, da verjamemo, da bomo na ta način uspeli pridobiti evropska sredstva za nove projekte, med katerimi bodo zagotovo tudi projekti prijazni starejšim.

Župan je upokojenkam in upokojencem še zaupal, da na Polici že gradimo novo podružnično šolo, druga pomembna novost pa je ta, da do Zdravstvenega doma Grosuplje zadnjih 14 dni že vozi poseben minibus, ki je brezplačen. »Poglejte si vozni red, ni vam treba več hoditi peš, da se lepo priti od Avtobusne postaje Grosuplje do Zdravstvenega doma Grosuplje,« je dejal župan in vsem zaželel prijetno druženje.

Pomemben del tudi letošnjega srečanja je bila glasba. Nastopili so nekateri vnuki članov društev upokojencev, skupina mladih pevk pod imenom Svit, tenorist Miloš Genorio, predstavili so se tudi združeni pevski zbori društev upokojencev, in sicer Mešani pevski zbor Sončni žarek Društva upokojencev Šentvid pri Stični, Ženski pevski zbor Večerna zarja Društva upokojencev Šmarje – Sap, Ženski pevski zbor Lastovke Društva upokojencev Grosuplje in Mešani pevski zbor Škrjanček Društva upokojencev Dobrepolje. Za vrhunec srečanja je tudi letos poskrbel znani Višnjan Marko Vozelj. Po kulturnem programu je sledilo druženje ob pijači, jedači in zvokih ansambla.

Video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …