Domov / Lokalno / V ODDAJI ODPRTA DLAN SMO GOSTILI PREDSEDNIKA ZVEZE DRUŠTEV INVALIDOV VOJN SLOVENIJE

V ODDAJI ODPRTA DLAN SMO GOSTILI PREDSEDNIKA ZVEZE DRUŠTEV INVALIDOV VOJN SLOVENIJE

V tokratni oddaji Odprta dlan smo gostili predsednika Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije, mag. Dolčija Videnška.

Kot 7. letni fantič je bil žrtev zapuščene vojaške bombe, ki mu je vzela vid in roko. Se pravi je postal žrtev vojne oziroma njenih posledic. Zlasti v vojnah od začetka 20. stoletja naprej je bilo v Evropi vedno več civilnih žrtev, bodisi kot neposredno poškodovanih v vojnih spopadih ali pa zaradi zapuščenega, izgubljenega, in odvrženega vojnega materiala (ubojnih sredstev.)

Tako je bilo na ozemlju današnje Slovenije, sicer po nepopolnih podatkih v času 50 – tih let prejšnjega stoletja okoli 23.000 takšnih civilnih žrtev oziroma civilnih invalidov vojn. Njihovo število se je nato zmanjševalo, vendar se še sedaj zgodijo hude nesreče. Zadnjo tako smo imeli v letu 2010 na področju Rogaške Slatine ob prvi akciji očistimo Slovenijo. V aprilu tega leta je 17. letni fant našel neeksplodiran nemški tromblon, ki mu je eksplodiral v roki. Fant je v nesreči izgubil obe roki, eno oko, drugo oko pa ima močno poškodovano.

Zato je mag. Videnšek na koncu oddaje še enkrat povedal sledeče: če karkoli nepoznanega ali sumljivega najdete v zemlji ali na podstrešjih, bolje da se ne dotikate in proučujete, ampak takoj obvestite pristojne službe.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …