Domov / Lokalno / 70. LET LOVSKE DRUŽINE KRKA

70. LET LOVSKE DRUŽINE KRKA

Pri Lovskem domu v Znojilah pri Krki je minulo soboto, 8. oktobra 2016, potekala slovesnost ob 70. obletnici delovanja Lovske družine Krke. Zbranim se je ob okroglem jubileju pridružil tudi podžupan Tomaž Smole skupaj s starešino Lovske družine Krka Antonom Rogljem.

LD Krka je ena od petih lovskih družin s sedežem v ivanški občini in tako kot večina slovenskih lovskih družin je bila tudi krška ustanovljena pred 70. leti. Lovišče LD deluje na področju Krajevne skupnosti Krka in Muljave z okoliškimi vasmi in meri okrog 4.000 hektarjev lovne površine. Okrog polovico je gozdov, pretežno mešanih. Obdelovalnih površin pa je nekaj manj kot 1.500 hektarjev. Največ teh površin se nahaja na Muljavskem polju in v dolini reke Krke ter v vaških zaselkih, ki pripadajo Muljavi in Krki. Celotno lovišče je izrazito kraškega značaja, pomanjkanje vode v vročih poletnih dneh je pogosta, zato je oskrba in priprava mlakuž za divjad potrebna.

Lovska družina ima v posesti tudi Lovsko kočo pri Paharju v Lazah nad Krko. Potrebujejo jo za postanke in prenočitve med lovom. Okoli koče se nahaja pašnik s sadnim drevjem v izmeri okoli hektarja, ki je namenjen prehrani divjadi. LD se lahko ponaša z urejenim lastnim streliščem na glinaste golobe v Prestrani. Preizkus risanic pa sedaj opravljajo na urejenem strelišču pri Paharju. Obdelujejo tudi lastno njivo v Hrastovem Dolu, kjer pridelujejo pridelke za potrebe krmljenja divjadi v zimskem času.

Njihovi največji cilji so ohranitev vseh vrst divjadi, pravilna številčnost na zmogljivost lovišča, ohranitev dobrih odnose z ostalimi uporabniki prostora, posebno s kmeti ter skrb za okolje. Število članov je z leti naraščalo, največje število članov 58 je bilo okrog leta 2000. Zadnja leta pa se v društvu čuti upad članstva. LD Krka je v tem obdobju vodilo 15 predsednikov in 15 tajnikov.

Lovski starešina oziroma predsednik Lovske družine Krka Anton Rogelj je ponosen na prehojeno pot krške družine, ki je bila polna uspehov. Po mnenju starešine je delo, ki ga opravljajo lovci lepo in plemenito. »Živimo z naravo, živimo z gozdovi in dajmo strpno sobivati s prebivalci gozdov in polj. Le tako bomo dosegli lepe in celo zavidljive uspehe, katere nam zavidajo mnoge evropske države. S širokom strokovnim znanjem in sodelovanjem z vsemi uporabniki prostora lovci obljubljamo, da se bomo tudi v bodoče trudili zavzeto in uspešno opravljali naloge, ki so pred nami«, je še dodal Rogelj.

Ob jubileju, ki so ga popestrili pevci moškega pevskega zbora Zagradec in Tamburaška skupina, ki deluje v okviru KD Zagradec, je Lovska družina Krka iz rok podžupana Občine Ivančna Gorica Tomaža Smoleta prejela posebno županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače, ki ga župan podeljuje ob jubilejih in posebnih dosežkih posameznikom in organizacijam, ki pripomorejo k prepoznavnosti in razvoju občine Ivančna Gorica. Milan Velkovrh je Lovski družini Krka podelil priznanje v imenu Lovske zveze Slovenije, Bojan Zgonc pa v imenu Zveze lovskih družin Kočevje.

Po besedah osrednjega govorca podžupana Tomaža Smoleta je bilo lovstvo skozi zgodovino eden izmed stebrov slovenskega društvenega življenja. Številni pomembni ljudje so bili lovci, ki so tako ali drugače prispevali k razvoju slovenstva. Podobno kot vse ostalo društveno življenje v drugih panogah, je tudi lovstvo danes na preizkušnji, kajti biti lovec pomeni žrtvovati del svojega življenja v dobro družbe in narave.« Vemo in čutimo, da je vaša dejavnost in vaše poslanstvo pomembna tudi za občino in za naše občine.«je še dodal Smole. Vsem lovcem je zaželel vedno varno pot domov in še naprej tako dobro skrb za naše gozdove in divjad.

Na slovesnosti so bila posameznim članom LD Krka za večletno prizadevno delo podeljene bronaste, srebrne in zlate plakete. Antonu Zupanu pa so podelili naziv Častnega člana LD Krka. Iz obrazložitev je razvidno da je LD z njegovim delom dosegla viden in premoženjski napredek, viden napredek v delovanju lovske družine, deloval in ustvarjal pa je tudi pogoje za dobre odnose med lovci. Gospod Zupan je član LD Krka od leta 1974.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …