Domov / Lokalno / SVEČANOST OB ODKRITJU SPOMINSKE PLOŠČE MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE

SVEČANOST OB ODKRITJU SPOMINSKE PLOŠČE MANEVRSKE STRUKTURE NARODNE ZAŠČITE

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje se je ob 25. obletnici suverenosti Slovenije in odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije odločilo, da odkrije spominsko obeležje na domačiji Podržajevih v Medvedici. Tu je bilo v letih 1990 – 1991 tajno skladišče orožja in streliva Manevrske strukture narodne zaščite. S postavitvijo spominske plošče želijo trajno in javno ohraniti spomin na ljudi, ki so v prelomnem trenutku slovenske zgodovine zbrali dovolj poguma, srčnosti in domoljubja, da so hranili orožje, brez katerega bi bila osamosvojitev veliko težja.

Svečanost ob odkritju spominske plošče Manevrske strukture narodne zaščite je potekala v soboto, 15. oktobra 2016, na domačiji družine Podržaj, na Medvedici.

»Pripada mi velika čast, da se v imenu vseh občank in občanov občine Grosuplje, v svojem imenu, zahvalim za pogum vseh tistih, ki ste pred 25 leti tudi v teh krajih sprejeli pogumno odločitev, da udejanjimo svojo zgodovinsko pravico. Da imamo svojo samostojno državo Slovenijo,« je dejal župan dr. Peter Verlič.

Lahko smo ponosni, ker smo generacija, ki je dosanjala svoje sanje, in uresničila zgodovinsko pravico. Imamo svojo državo. In na nas vseh je, da jo čuvamo. Obeležje, ki ga bomo danes predali tukaj, nas bo za vedno spominjalo, kaj se je zgodilo pred 25 leti. Povedal je, da Slovenija danes izpolnjuje vse tisto, kar smo takrat sanjali, kar smo si predstavljali. Postali smo polnopravna članica Evropske unije, polnopravna članica zaveze NATO, imamo evro, imamo Schengen. Imamo tudi demokratični sistem. Ta je včasih težaven, vendar je tisti, ki nas ponosno umešča v evropski okvir.

»Mi smo rumena zvezda na modri evropski zastavi. In smo lahko ponosni Slovenci, ponosni občani občine Grosuplje in ponosni Evropejci,« je še dejal župan.

Pomembne dogodke tistih časov pa je v svojem govoru orisal Janez Skubic, namestnik načelnika Manevrske strukture narodne zaščite v občini Grosuplje leta 1990 in eden ključnih akterjev delovanja te tajne strukture.

Slovenski komandant Teritorialne obrambe Slovenije generalpodpolkovnik Ivan Hočevar je 15. maja leta 1990 po nalogu jugoslovanskega zveznega sekretarja za ljudsko obrambo generala Veljka Kadijevića izdal ukaz, po katerem so morali vsi podrejeni štabi Teritorialne obrambe v Republiki Sloveniji svoje orožje, strelivo in minska eksplozivna sredstva, ki so bila hranjena izven objektov vojašnic Jugoslovanske ljudske armade, takoj predati.

Povedal je, da je Sloveniji Jugoslovanska ljudska armada posledično s tem ukazom odvzela predvsem tisto orožje Teritorialne obrambe, ki je bilo shranjeno v vojašnicah, drugo pa le delno, saj so se v veliki večini poveljniki pokrajinskih in občinskih štabov Teritorialne obrambe uprli razorožitvi, odvzemu orožja iz skladišč. Občinski štab za teritorialno obrambo občine Grosuplje je tako ostal brez celotne oborožitve, streliva in minsko eksplozivnih sredstev, saj je imel svoje skladišče na območju kasarne v Grosupljem.

Iz spontanega upora je nastala v Sloveniji ena najbolj organiziranih in oboroženih tajnih organizacij, ki je na pobudo Janeza Janše dobila ime Manevrska struktura narodne zaščite. Pokrajinski štab Manevrske strukture narodne zaščite Ljubljana-Okolica je konec avgusta leta 1990 v okviru svoje pristojnosti določil organizatorje v občini Grosuplje. Za pripadnike Manevrske strukture narodne zaščite je bilo potrebno najprej zagotoviti orožje in strelivo. Zagotovili so transporte orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev iz Gotenice na Kočevskem na javko v gasilski center v Grosuplje. Transporti so potekali v nočnih urah, in sicer 11., 18. in 21. septembra 1990. Iz javke v Grosupljem pa so v naslednjih dneh potekali prevozi orožja tudi do drugih občin, Kamnik, Domžale, Vrhnika, Logatec, Ribnica, Kočevje, ki so prav tako kot naš štab za teritorialno obrambo ostali brez svojega orožja. Prevozi in prenosi orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev so potekali v strogi tajnosti.

Na podlagi usmeritev republiškega sekretarja za ljudsko obrambo takrat Janeza Janšo pa so v občini Grosuplje sprožili tudi aktivnosti za izvzem orožja in streliva, ki je bilo nabavljeno za potrebe Upravnega organa za ljudsko obrambo občine Grosuplje in delovnih organizacij na območju občine, in je bilo shranjeno v skladišču Občinskega štaba za teritorialno obrambo v vojašnici v Grosuplju.

Načelnik Upravnega organa za ljudsko obrambo v občini Grosuplje, žal že pokojni Vinko Blatnik, je na podlagi sklepa Občinskega sveta za ljudsko obrambo in družbeno samozaščito v pogajanjih s poveljnikom oziroma upravnikom vojašnice, skladišča Jugoslovanske armade, dosegel dogovor za izvzem omenjenega orožja. Bomb in drugih sredstev v lasti Upravnega organa za ljudsko obrambo Jugoslovanska ljudska armada kljub dogovoru ni hotela predati.

Janez Skubic je povedal, da so vse orožje in strelivo nato prepeljali v zaklonišče Upravnega organa za ljudsko obrambo v gasilski center. Pri izvzemu orožja so poleg organizatorjev Manevrske strukture narodne zaščite sodelovali še drugi upravni delavci organa. V gasilskem centru v Grosupljem je bilo tako shranjenih preko 400 kosov pehotnega orožja in več kot 30.000 kosov streliva. Hkrati s transportom in hranjenjem orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev so skladno z oceno tveganja izdelali tudi morebitni načrt uporabe enot Manevrske strukture narodne zaščite v občini Grosuplje. Upravni organ za ljudsko obrambo pa je kadrovsko dopolnil enote Manevrske strukture narodne zaščite s pripadniki enot Teritorialne obrambe Grosuplje. Hkrati je bila načrtovana tudi njihova mobilizacija oziroma njihovo pozivanje.

V mesecu septembru pa so se organizatorji Manevrske strukture odločili, da zaradi varnosti premestijo orožje in minsko eksplozivna sredstva na druge lokacije. Pri izbiri so upoštevali predvsem tajnost in varnost lokacije. V mislih so imeli več lokacij oziroma objektov, kjer bi bilo to orožje varno shranjeno. Na koncu so se odločili stopiti v stik z družino Podržaj na Medvedici, jim zaupati hrambo orožja in streliva, morda pa tudi svoje življenje. Vodilo jim je bilo predvsem osebno poznanstvo družine, le ta je uživala ugled v svojem okolju zaradi poštenosti, marljivosti in domoljubja.

Kot je povedal Janez Skubic, sta on in pokojni Vinko Blatnik o predlogu za vzpostavitev tajnega skladišča govorila s sedaj tudi že pokojnim gospodarjem domačije Viljamom. Po krajšem razgovoru in njegovem takojšnjem soglasju so se dogovorili, kdaj in na kakšen način bo zadeva stekla. Prevoz orožja in streliva na to skrivno lokacijo je bil izveden ponoči, 02. 10. 1990.

Poleg organizatorjev Manevrske strukture narodne zaščite so sodelovali še drugi delavci Oddelka za ljudsko obrambo občine Grosuplje. Minsko eksplozivna sredstva pa so premestili na zapuščeno osnovno šolo na Veliki Ilovi Gori.

Janez Skubic je še povedal, da so bila orožje in strelivo, kot tudi minsko eksplozivna sredstva, na teh dveh lokacijah varno shranjena vse do postopne predaje občinskim štabom Teritorialne obrambe Grosuplje, do konca februarja 1991.

Prišel je čas, ko smo slovesno odkrili spominsko obeležje. Družina Podržaj je s pokojnim očetom Viljamom Podržajem v času usodnih odločitev za slovenski narod v letih 1990 in kasneje dokazala, da so zavedni patrioti, ki so ne glede na znane posledice sprejeli v hrambo večjo količino vojaškega orožja, streliva in vojaške opreme, s čimer so se izredno izpostavili. Takšnim in podobnim posameznikom, ki so začeli orati ledino na področju priprav na oborožen boj, gre zahvala, da smo se Slovenci pravočasno zavedli nevarnosti vojne, se nanjo ustrezno pripravili in jo tudi z najmanj možnimi žrtvami uspešno končali.

Spominsko obeležje naj bo tako zahvala družini Podržaj ter drugim takšnim družinam in posameznikom po Sloveniji, prav tako pa naj bo v spomin in trajen ponos vsem nam. Svečanost so z domoljubnimi pesmimi obogatili pevka in pevci Moškega pevskega zbora Samorastnik.

Foto in video: Brane Petrovič

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …