Domov / Lokalno / 90 LET VINCENCA LEOPOLDA SEVERJA IZ MULJAVE

90 LET VINCENCA LEOPOLDA SEVERJA IZ MULJAVE

Včeraj, 18. oktobra je župan Dušan Strnad obiskal gospoda Vincenca Leopolda Severja iz Muljave, ki je praznoval okrogli jubilej 90 let. Ob tej priložnosti mu je zaželel še veliko zdravja in obilo prijetnih trenutkov v krogu svojih najbližjih.

Slavljenec se je rodil 18. oktobra leta 1926 na Adamovi domačiji na Bojanjem Vrhu, mami Mariji Nose in očetu Alojzu Sever, kot tretji otrok. Mati je kmalu ostala na domačiji sama, ker se je mož pri delu v rudniku v Kanadi, kamor je šel služit kruh, smrtno ponesrečil. Vincec oziroma Vinko, kot mu rečejo domači, je hodil v osnovno šolo »na Polju« pri Muljavi potem pa v Obrtno šolo v Stično. Začela se je vojna in tudi Vinko je bil med tistimi, ki so se umaknili na Koroško. Kot pravi še sam ne ve po kakšnem srečnem naključju je ostal med živimi.

Na Dolenjsko se je vrnil po dveh letih, kjer je bil med krajani zelo lepo sprejet. Vso delovno dobo je delal pri Kmetijski zadrugi Stična. Leta 1951 se je poročil z Anico Sinjur (Vrbetovo) iz sosednje Gorenje vasi. Rodilo se jima je pet otrok, ponosna pa sta tudi na 11 vnukov in že 12 pravnukov.
Vse življenje je gospodar na kmetiji »Na preži« pri Muljavi, kjer še danes, kljub zdravstvenim težavam rad gospodari. Skupaj z ženo Anico živita lepo življenje v sožitju z domačimi in sosedi.

V Kulturno društvo Muljava je bil vključen kot igralec in blagajnik, prav tako je bil član tamkajšnjega pevskega zbora. Vse do letošnje čebelje »kuge« je bil tudi aktiven čebelar (kar 84 let).

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …