Domov / Lokalno / OBČINA IG Z MINISTRSTVOM ZA OBRAMBO USKLAJUJE ZEMLJIŠKO STANJE

OBČINA IG Z MINISTRSTVOM ZA OBRAMBO USKLAJUJE ZEMLJIŠKO STANJE

Ministrica za obrambo Andreja Katič in župan Občine Ig Janez Cimperman sta, 09. januarja, na ministrstvu podpisala pogodbo o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja za nepremičnine v katastrski občini Ig in pismo o nameri. S podpisom pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja in priznanju lastninske pravice bo Ministrstvu za obrambo kot dejanskemu lastniku omogočen vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo na vseh odprtih parcelah Izobraževalnega centra Ig, eni od najpomembnejših lokacij sistema civilne zaščite.

S podpisom pisma o nameri ministrstvo soglaša z delnim prenosom zemljišča za potrebe Prostovoljnega gasilskega društva Ig in brezplačnim prenosom petih parcel v skupni površini 2.373 m2 na zakonsko predpisan način. Občina Ig bo za potrebe ministrstva pridobila in prenesla parcele v skupni površini 2.153 m2 na zakonsko predpisan način.

Ministrstvo in občina želita zaveze podpisanega pisma o nameri uresničiti v letošnjem letu. Tako ministrica za obrambo Andreja Katič kot župan Občine Ig Janez Cimperman sta ob podpisu izrazila zadovoljstvo, saj podpis pomeni ureditev zemljiškoknjižnega stanja po 20-tih letih pogovorov.

S podpisoma pogodbe in pisma o nameri se končuje spor iz leta 1994, ko je bila z Mestom Ljubljana in Ministrstvom za obrambo sklenjena menjalna pogodba. Urejanje zemljiškoknjižnega stanja je bilo dodatno oteženo z ustanovitvijo Občine Ig in Mestne občine Ljubljana iz Mesta Ljubljana skladno z Zakonom o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij iz leta 1994 ter na podlagi Dogovora o delitvi premoženja iz leta 2001 med MOL in Občino Ig, ki je nastal po načelu lege nepremičnin. Tako je Občina Ig nasledila lastništvo nepremičnin v katastrski občini Ig.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …