Domov / Lokalno / SREČANJE MEDOBČINSKEGA RAZVOJNEGA CENTRA S PREDSTAVNIKOMA ALDE

SREČANJE MEDOBČINSKEGA RAZVOJNEGA CENTRA S PREDSTAVNIKOMA ALDE

Medobčinski razvojni center (MRC) občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje je jeseni postal del združenja ALDA – Evropsko združenje za lokalno demokracijo in Inštituta IRE – Inštitut regij Evrope (Institute of the Regions of Europe). Vodja MRC-ja Jasmina Selan je ob vključitvi v omenjeni organizaciji pojasnila, da je poslanstvo MRC-ja priprava projektov, kandidiranje na nacionalnih in evropskih razpisih.

To zajema tudi iskanje projektnih partnerjev, uspeh projektov pa je med drugim odvisen tudi od kakovosti partnerstva. Za pridobivanje dobrih partnerjev se je potrebno vključevati v mreže, kot sta ALDA in IRE, ki imajo izkušnje in ki vedo, koga povabiti v konzorcij, če je to potrebno.

V torek, 10. januarja 2017, sta MRC občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje obiskala Marco Boaria, vodja oddelka za razvoj in Aldo Xhani, koordinator programov evropskega državljanstva iz združenja ALDA.

Srečanju so poleg vodje MRC-ja Jasmine Selan s sodelavci Petrom Zakrajškom, Simonom Kastelicem in Matejo Zupančič prisostvovali tudi župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, župan Občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad in župan Občine Trebnje g. Alojzij Kastelic.

Vodja MRC-ja Jasmina Selan je predstavnikoma združenja ALDA predstavila delovanje MRC-ja ter podala nekaj informacij o občinah Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, ki jih MRC povezuje, pri čemer je izpostavila tiste dodane vrednosti, naravne in kulturne znamenitosti ter druge zanimivosti posameznih občin, ki bi lahko bile predmet priprave projektov. Ob tem je tako omenila tudi že nekaj možnih projektnih predlogov.

Marco Boaria in Aldo Xhani pa sta nekoliko podrobneje predstavila združenje ALDA in njene aktivnosti.

ALDA je bila ustanovljena leta 1999 na pobudo Kongresa Sveta Evrope lokalnih in regionalnih oblasti za usklajevanje in podporo omrežja Agencij za lokalno demokracijo. Ima čez 200 članov iz kar 40 držav in kar je za nas posebej pomembno, članstvo v združenju ALDA prinaša boljše informiranje o programih in o možnostih financiranja ter zagotavlja podporo pri iskanju kompetentnih mednarodnih partnerjev za posamezna področja, podporo pri vzpostavitvi partnerstev za posamezen projekt in podporo v odnosih in v komuniciranju z Evropsko unijo, s Svetom Evrope, z Združenimi narodi ter z ostalimi javnimi in privatnimi mednarodnimi inštitucijami.

Ob koncu srečanja je beseda tekla o možnostih skupnega sodelovanja in predvsem o projektnih predlogih, ki bi jih MRC lahko pripravil v sodelovanju z ALDO.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …