Domov / Lokalno / SLAVNOSTNO ODPRTJE PRENOVLJENEGA KULTURNEGA DOMA AMBRUS

SLAVNOSTNO ODPRTJE PRENOVLJENEGA KULTURNEGA DOMA AMBRUS

V soboto, 14. januarja je v Ambrusu potekala slovesna otvoritev prenovljenega kulturnega doma. Ambruški hram kulture je tako ponovno odprl svoja vrata in razveselil v prvi vrsti številne okoliške prebivalce, kot tudi širše.

Ambruški kulturni dom predstavlja enega od pomembnejših središč krajevnega dogajanja, zato je Občina Ivančna Gorica v lanski jeseni pristopila k zelo potrebni sanaciji objekta. Le-ta je vključevala izvedbo toplotne izolacije zunanje lupine objekta z zaključnim slojem, zamenjavo zunanjih vrat in oken, ki v preteklosti še niso bila zamenjana in sanacijo vlage na zunanjih stenah z izvedbo drenaže in odvodnjavanja. V samem objektu kulturnega doma se je uredila še nova scenska razsvetljava z reflektorji, prezračevanje, slikopleskarska dela, sanacija parketa, obnovljena so bila vrata in tla društvenih prostorov ter novo postavljene stopnice za na balkon dvorane. Občina je za obnovo namenila 125.000 evrov, dela pa je izvajalo novomeško podjetje PAM d.o.o. Naj omenimo še, da je sama stavba bila zgrajena že davnega leta 1950. V vmesnem obdobju je bila večkrat obnovljena. Leta 1997 je bila izvedena menjava oken v dvorani kulturnega doma, leta 2005 pa še menjava oken v preostalih prostorih, ki so v lasti občine. Leta 2013 pa je bilo toplotno izolirano še podstrešje, nad delom stavbe, ki je v lasti občine.

Na uradni otvoritvi je zbrane nagovoril župan Dušan Strnad, ki je povedal, da je Občina Ivančna Gorica s tem projektom izboljšala obstoječo energetsko učinkovitost stavbe, hkrati se bodo zmanjšali stroški ogrevanja, prav tako pa so do boljših pogojev prišli tudi uporabniki doma. Strnad tudi verjame, da bodo že doslej bogate dejavnosti v tej stavbi še nadgrajene in se bodo uporabniki v njej počutili prijetno in domače. Ob zaključku se je vsem prisotnim krajanom in uporabnikom doma zahvalil za potrpljenje med prenovo, obenem pa krajanom Ambrusa obljubil, da se bo že v tem letu začela prenova tamkajšnje podružnične šole.

Naj omenimo, da kulturni dom ni samostojen objekt, ampak predstavlja približno polovico zgradbe Zadružnega doma Ambrus, ki je v lasti Kmetijske zadruge Stična, katera je tudi pristopila k obnovi enotnega izgleda zunanjega videza. Lahko rečemo, da zgradba kulturnega doma in zadružnega doma nista pridobili zgolj na osveženi, z barvami olepšani zunanji podobi, temveč tudi na energetski varčnosti.

Prenovljene dvorane so se razveselili tudi člani Kulturnega društva Ambrus, katerih dramska skupina sodi med najbolj aktivne v kraju in občini. Prav za to slovesnost so premierno odigrali igro domačega režiserja Saša Tratarja, z naslovom Bipolaren, ki je obenem tudi prva avtorska predstava Dramske skupine Ambrus.

Igra govori o človeku, ki mu različni pogledi na svet spremenijo tok življenja. Vsak posameznik je krojač svojega življenja, v katerem pa mu je veliko lažje , če ga zajame s pozitivnimi pogledi in sprejme svojo okolico z odprtimi rokami. Življenje je lepo in samo od nas samih je odvisno, ali ga tako tudi sprejmemo.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …