Domov / Lokalno / ROŽA KEK JE PREJEMNICA ČOPOVEGA PRIZNANJA

ROŽA KEK JE PREJEMNICA ČOPOVEGA PRIZNANJA

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je konec decembra v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani podelila Čopova priznanja, ki ga je prejela tudi direktorica Mestne knjižnice Grosuplje, Roža Kek.

Čopova priznanja, ki jih podeljuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, so najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, ki so širšega družbenega pomena in prispevajo k napredku stroke. Gospa Roža Kek, ki je direktorica Mestne knjižnice Grosuplje zadnjih 18 let, je Čopovo priznanje prejela za izjemen prispevek k razvoju knjižnične dejavnosti in dvigu ugleda slovenskih splošnih knjižnic ter krepitvi položaja knjižničarjev.

Direktorica grosupeljske knjižnice, še kako dobro pozna vsa življenja knjige, saj piše o problematiki knjižničarstva in zgodovini domačih knjižnic, ukvarja se z uredništvi pri Zborniku občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje ter pri Domoznanski zbirki naših občin, največ energije pa posveča segmentu življenja knjige v knjižnicah in ekspoziturah v vseh treh občinah, ki jih pokriva Mestna knjižnica Grosuplje, saj je matična knjižnica tudi za enote v občinah Ivančna Gorica in Dobrepolje.

»Roža Kek je bila med leti 1980 in 1983 zaposlena na OŠ Louis Adamič Grosuplje, od leta 1983 pa dela v Mestni knjižnici Grosuplje, zadnjih 18 let kot direktorica. Pod njenim vodstvom se je knjižnična mreža v občinah, ki jih pokriva delovanje grosupeljske knjižnice, prenovila in poživila. Vodila je investicije in prenove enot v Ivančni Gorici, Dobrepolju in Grosupljem.

Roža Kek knjižnico vodi z občutkom za kolektiv, skrbno in strokovno, kar dokazuje tudi uvrstitev grosupeljske knjižnice med najbolj razvite slovenske knjižnice v letu 2011. Mestna knjižnica Grosuplje ima pod vodstvom Rože Kek izjemen posluh za posameznika, predvsem na področju socialnega vključevanja ranljivih ciljnih skupin prebivalstva. S predstavitvijo teh dejavnosti je knjižnica leta 2015 sodelovala pri evropskem projektu Public Libraries 2020.

Roža Kek aktivno sodeluje v strokovnih združenjih, je članica Sekcije za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije ter članica različnih delovnih skupin v Zvezi in Združenju splošnih knjižnic. Sodelovala je v različnih strokovnih komisijah in drugih telesih ter kot članica strokovne komisije za investicije pri Ministrstvu za kulturo.

Za izjemen prispevek k razvoju knjižnične dejavnosti in dvigu ugleda slovenskih splošnih knjižnic ter krepitvi položaja knjižničarjev ji Zveza bibliotekarskih društev Slovenije podeljuje Čopovo priznanje za leto 2016

Prejemnici Čopovega priznanja za leto 2016 čestita tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …