Domov / Lokalno / 14. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

14. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA OBČINE GROSUPLJE

V sredo, 08. marca 2017, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala 14. redna seja Občinskega sveta Občine Grosuplje.

Občinski svetnice in svetniki so med drugim sprejeli Osnutek odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2017 in osnutek Odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2018, odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje in javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šmarje-Sap ter na novo poimenovali ulico in pot. Od krožišča Fortuna do križišča pri Mercatorju oz. do začetka Adamičeve ceste proti Grosuplju po novem poteka Cesta dr. Jožeta Pučnika, za trgovino Eurospin in potokom Grosupeljščica pa po novem poteka Mlinska pot.

Za vršilko dolžnosti ravnatelja javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Osnovna šola Šmarje-Sap« je bila imenovana Pavlina Antolič, za vršilko dolžnosti direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« je bila imenovana Meta Logar, za predstavnico ustanovitelja v Komisijo za sprejem otrok v VVZ Kekec Grosuplje je bila imenovana Vera Šparovec, v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je bila kot nadomestna predstavnica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje imenovana Alenka Gazi Legan.

Dnevni red je bil naslednji:

  1. Potrditev zapisnika 13. seje Občinskega sveta Občine Grosuplje;
  2. Osnutek odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2017 in osnutek Odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2018;
  3. Osnutek načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Grosuplje za leti 2017 in 2018;
  4. Osnutek odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Grosuplje;
  5. Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje;
  6. Sklep o določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje;
  7. Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje;
  8. Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje;
  9. Osnutek odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje;
  10. Osnutek odloka o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šmarje-Sap;
  11. Osnutek odloka o spremembi mej in območij naselij Grosuplje, Brvace, Cikava, Brezje pri Grosupljem, Ponova vas, Hrastje pri Grosupljem in Malo Mlačevo v občini Grosuplje in poimenovanju nove ceste in poti na območju naselja Grosuplje;
  12. Osnutek Statuta občine Grosuplje;
  13. Osnutek Poslovnika Občinskega sveta Občine Grosuplje;
  14. Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti ravnatelja javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Osnovna šola Šmarje-Sap«;
  15. Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«;
  16. Sklep o imenovanju predstavnika ustanovitelja v Komisijo za sprejem otrok v VVZ Kekec Grosuplje;
  17. Sklep o prenehanju funkcije in imenovanju nadomestnega člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu;
  18. Informacije, pobude in vprašanja svetnikov.

Osnutek odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2017 in osnutek Odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2018

Občinski svetniki so sprejeli Osnutek odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2017 in osnutek Odloka o proračunu Občine Grosuplje za leto 2018. Prvega v višini 21.476.386 evrov, drugega pa v višini 20.389.068 evrov.

Ob tej točki dnevnega reda je nekaj besed povedal tudi župan dr. Peter Verlič. Pred 14 dnevi nas je presenetila dobra novica, na katero smo lahko vsi ponosni, da nas je Zlati kamen uvrstil med 11 finalistk občin kot razvojno najbolj prodorne občine. Občin imamo 212 in če pridemo med 11 finalistk, to pomeni, da smo v preteklosti delali dobro, in kot kažejo kazalniki, ki jih spremlja projekt Zlati kamen, je dober tudi trend. To nas navdaja z optimizmom. Žal pa je tudi nekaj pesimizma. Kot je dejal župan Nove Gorice ob obisku predsednika Vlade in ekipe v Goriški regiji, županom v prejšnji finančni perspektivi na Vladi niso povedali, da morajo pripravljati projekte, in zato niso imeli projektov, pa je bil evropski denar. V tej finančni perspektivi projekte imajo, ne morejo pa črpati evropskih sredstev, ker preprosto ni razpisov.

Odločili so se za mehke vsebine, tudi to je življenje občank in občanov, sociala, zdravstvo, šolstvo, vendar tudi za mehke vsebine ni razpisov. Župani v okviru Ljubljanske urbane regije so zato Vlado pozvali, naj spremeni operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture, tako da bodo sredstva lahko ponovno črpali, kot temu pravijo župani, za trde vsebine, torej za vodovode, kanalizacijo, ceste, pločnike, prometno infrastrukturo. Poleg tega pa vemo, da je Vlada zmanjšala povprečnino občinam.

Žal je tako in zaradi tega se tudi ne moremo še bolj razvojno prebiti, še bolj prebiti v tiste kraje v naši občini, ki še vedno nimajo kanalizacije, ki imajo še vedno slabo prometno infrastrukturo, in ki čakajo, da se čim bolj enakomerno razvijejo. »Vendar mirovali ne bomo, dokumentacijo pripravljamo in jaz verjamem, da bo prišlo do sprememb in da bomo spet lahko imeli rekordne proračune. Mi tukaj na občinski upravi smo na to več kot pripravljeni,« je dejal župan ter še povedal, da sta v proračunih kljub temu dve veliki investiciji. Podružnična osnovna šola na Polici se letos 1. septembra odpira, v letu 2018 pa pričnemo z gradnjo prizidka s telovadnico na Osnovni šoli Louisa Adamiča na Tovarniški. Sicer pa bo več sredstev namenjenih predvsem za urejanje lokalnih cest.

Osnutek načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Grosuplje za leti 2017 in 2018

Občinski svetniki so sprejeli Osnutek načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Grosuplje za leti 2017 in 2018. Načrt obsega načrt pridobivanja oz. nakupa nepremičnin ter načrt razpolaganja oz. prodaje nepremičnin. V načrt so zajete nepremičnine, ki so predmet občinskih projektov ali pa so navedene v vlogah občanov.

Osnutek odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Grosuplje

Občinski svetniki so sprejeli Osnutek odloka o kategorizaciji občinskih cest v občini Grosuplje. Občina Grosuplje sicer ima veljaven Odlok o kategorizaciji občinskih cest (Ur.l. RS, št. 25/2013), vendar pa ker smo v letu 2016 izvedli terensko snemanje vseh kategoriziranih občinskih cest, na podlagi česar so se ugotovili dejanski poteki in stanje cest na terenu, želimo predmetne spremembe evidentirati z novo spremembo Odloka.

Sklep o določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje; Sklep določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje; Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje; Sklep o določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje

Metodologijo za določitev cen izvajanja obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb s področja komunalnih dejavnosti od leta 2013 ureja Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb (Uradni list RS, št. 87/12 in 109/12) (v nadaljevanju: cenovna uredba). V skladu s cenovno uredbo so za vsako storitev obveznih gospodarskih javnih služb izračunane nove planske cene za leto 2017, ki vključujejo tudi poračune za leto 2015. Če razlika med trenutno veljavno – potrjeno ceno in načrtovano lastno ceno preseže 10%, mora pristojni občinski organ začeti postopek potrjevanja cen. Kljub temu, da je na nekaterih javnih službah sprememba cen nižja od 10%, je Javno komunalno podjetje Grosuplje predlagalo, da se vse cene prilagodijo novim predračunskim cenam, saj so manjše korekcije cen sprejemljivejše za uporabnike. Na podlagi navedenega je Javno komunalno podjetje Grosuplje pripravilo: Sklep določitvi višine cen oskrbe s pitno vodo v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev Oskrba s pitno vodo, št. 4-G-Vod/2016– december 2016, Sklep določitvi višine cen odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev Odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, št. 5-G-Kan./2016 – december 2016, Sklep o določitvi višine cen storitev povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev Javne službe povezane z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, št. 5-KAN-MKČN/2016– december 2016 ter Sklep določitvi višine cen ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Grosuplje, ki je podrobneje utemeljen v Elaboratu o oblikovanju cen storitev Ravnanje s komunalnimi odpadki, št. 5-G-Odp./2016 – december 2016. Občinski svetniki so vse naštete sklepe sprejeli.

Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje; Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šmarje-Sap

Občinski svetniki so sprejeli Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje in Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šmarje-Sap. Občinski svet Občine Grosuplje je sicer že na svoji 12. redni seji, 26. 10. 2016, sprejel sklep o razdelitvi Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje na dva samostojna zavoda: OŠ Louisa Adamiča Grosuplje s podružnicami in samostojno OŠ Šmarje-Sap.

Podružnična osnovna šola Šmarje-Sap se bo s 1. 9. 2017 oddelila od OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, ki je ena izmed največjih šol v državi, in postala samostojen zavod. Cilj in vzrok oddelitve je zagotavljanje pogojev za učinkovitejše izvajanje vzgojno-izobraževalnega programa.

Podružnična šola Šmarje-Sap, ki za to izpolnjuje vse pogoje, pa se organizira kot samostojna šola. Pričetek delovanja novega zavoda je 1. 9. 2017.

Odlok o spremembi mej in območij naselij Grosuplje, Brvace, Cikava, Brezje pri Grosupljem, Ponova vas, Hrastje pri Grosupljem in Malo Mlačevo v občini Grosuplje in poimenovanju nove ceste in poti na območju naselja Grosuplje

Občinski svetniki so sprejeli Odlok o spremembi mej in območij naselij Grosuplje, Brvace, Cikava, Brezje pri Grosupljem, Ponova vas, Hrastje pri Grosupljem in Malo Mlačevo v občini Grosuplje in poimenovanju nove ceste in poti na območju naselja Grosuplje.

Z odlokom se v skladu z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (Uradni list RS, št. 25/08) spreminjajo območja in meje nekaterih naselij v občini Grosuplje, in sicer Grosuplje, Brvace, Cikava, Brezje pri Grosupljem, Ponova vas, Hrastje pri Grosupljem in Malo Mlačevo, prav tako pa se na novo poimenujeta ulica in pot, in sicer:

  • Cesta dr. Jožeta Pučnika: poteka od krožišča Fortuna do križišča pri Mercatorju oz. do začetka Adamičeve ceste proti Grosuplju;
  • Mlinska pot: poteka za trgovino Eurospin in potokom Grosupeljščica.

Osnutek Statuta občine Grosuplje

Občinski svetniki so sprejeli Osnutek Statuta občine Grosuplje. Sprejemanje statuta se nanaša predvsem na uskladitev z veljavno zakonodajo.

Osnutek Poslovnika Občinskega sveta Občine Grosuplje

Občinski svetniki so sprejeli Osnutek Poslovnika Občinskega sveta Občine Grosuplje. Sprejemanje poslovnika se nanaša na uskladitev z veljavno zakonodajo in uskladitev postopkov s prakso.

Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti ravnatelja javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Osnovna šola Šmarje-Sap«

Občinski svetniki so sprejeli Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti ravnatelja javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Osnovna šola Šmarje-Sap«. V skladu z 11. členom Zakona o zavodih ustanovitelj imenuje vršilca dolžnosti, ki je pooblaščen, da pod nadzorstvom ustanovitelja opravi priprave za začetek dela zavoda. Za vršilko dolžnosti ravnatelja javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Osnovna šola Šmarje – Sap se do imenovanja ravnatelja, vendar najdlje za eno leto, imenuje Pavlino Antolič.

Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«

Občinski svetniki so sprejeli Sklep o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje«. V skladu z 31. členom Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« (Uradni list RS, št. 86/16) prvega vršilca dolžnosti direktorja, ki bo opravljal naloge do imenovanja direktorja, imenuje ustanovitelj. Za vršilko dolžnosti direktorja javnega zavoda Zavod za turizem in promocijo »Turizem Grosuplje« se do imenovanja direktorja, vendar najdlje za eno leto, imenuje Meto Logar.

Sklep o imenovanju predstavnika ustanovitelja v Komisijo za sprejem otrok v VVZ Kekec Grosuplje

Občinski svetniki so sprejeli Sklep o imenovanju predstavnika ustanovitelja v Komisijo za sprejem otrok v VVZ Kekec Grosuplje. Ker bo sedanjemu predstavniku ustanovitelja v Komisiji za sprejem otrok v VVZ Kekec Grosuplje potekel štiriletni mandat 10. 4. 2017, je bilo potrebno imenovati novega predstavnika. V komisijo se kot predstavnico ustanovitelja za štiriletno mandatno obdobje imenuje Vero Šparovec.

Sklep o prenehanju funkcije in imenovanju nadomestnega člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Občinski svetniki so sprejeli Sklep o prenehanju funkcije in imenovanju nadomestnega člana Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je občinski svet imenoval 10. 6. 2015. Ker pa je imenovani predstavnici Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje prenehalo delovno razmerje, je bilo potrebno imenovati nadomestnega predstavnika. V Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu se tako do konca mandatnega obdobja 2015 – 2019 imenuje Alenko Gazi Legan kot nadomestno predstavnico Osnovne šole Louisa Adamiča.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …