Domov / Lokalno / OBČINA IVANČNA GORICA PREJELA NOVE ULIČNE ZBIRALNIKE

OBČINA IVANČNA GORICA PREJELA NOVE ULIČNE ZBIRALNIKE

Pod okriljem organizatorjev projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družbe ZEOS, d.o.o., pod sloganom E-cikliraj so občine Ivančna Gorica, Dobrepolje in Grosuplje v ponedeljek, 03. aprila 2017, skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Grosuplje d.o.o. prejele 10 novih uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij, od tega 4 v ivanški občini.

Organizatorji projekta želijo sporočiti, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želijo približati možnosti njihove oddaje. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

Župani občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, občine Dobrepolje Janez Pavlin in občine Grosuplje Peter Verlič ter direktor Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stane Stopar so se z direktorjem ZEOS-a Emilom Šehićem s podpisom listine zavezali k E-cikliranju ter simbolično vrgli v zbiralnike nekaj e-odpadkov.

V občini Ivančna Gorica se zabojniki nahajajo na naslednjih 4 lokacijah: pri ekološkem otoku v neposredni bližini Lekarne in Zdravstvenega doma Ivančna Gorica, pri Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični, pri trgovini Tuš Market v Višnji Gori in v vasi Gabrovčec (Krajevna skupnost Krka).

Ulični zbiralniki že stojijo v polovici slovenskih občin, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na: spletni strani projekta (lokacije desetih novih zbiralnikov za zgoraj omenjene tri občine bodo na zemljevidu vidne v kratkem). Zbiralnike so v nekaterih občinah organizatorji projekta že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

V ulične zbiralnike lahko oddate: male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …). V zabojnike pa ne spadajo sijalke, TV aparati in monitorji.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …