Domov / Lokalno / V IVANČNI GORICI BODO POSTAVILI PORTAL ZA ELEKTRONSKO CESTNINJENJE

V IVANČNI GORICI BODO POSTAVILI PORTAL ZA ELEKTRONSKO CESTNINJENJE

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) je na naših avtocestah začela postavljati prve cestninske portale. Z njimi bo omogočena vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila z največjo dovoljeno maso več kot 3500 kg, avtobuse in druga vozila, ki morajo plačevati cestnino. Sistem naj bi začel delovati v začetku prihodnjega leta.

DARS je na dolenjski avtocesti pri priključku Ivančna Gorica že začel s postavitvijo prvega od 126 portalov, ki jih bodo postavili po Sloveniji. Enega naj bi postavili še pri cestninski postaji Dob.

Kot so sporočili z DARS-a, trenutno na celotnem avtocestnem omrežju potekajo dela, ki med drugim obsegajo postavitev jeklenih varnostnih ograj na območju bodočih portalov, izkope za njihovo priključitev na električno in optično omrežje in tudi za temelje portalov. Dela skušajo opravljati z zaporami odstavnih pasov, izven prometnih konic, a se občasnim zastojem ne bo moč izogniti, saj določena dela terjajo zaporo voznega pasu. »Postavitev prečke portalov čez avtocesto bo potekala postopno, predvidoma do poletja. V čim večjem obsegu bo izvedena ponoči, ko je najmanj prometa, saj bo zaradi varnosti terjala kratkotrajno popolno zaporo posameznega dela avtoceste,« so razložili.

Bistvena prednost novega sistema cestninjenja tovornih vozil, avtobusov in drugih vozil bo, da se jim ne bo treba več ustavljati na cestninskih postajah in torej zaradi tega ne bo več prihajalo do zastojev. Še bolj pomembno pa je, da bo z novim sistemom vzpostavljeno cestninjenje na vseh delih avtocest in hitrih cest. Doslej so se tovorna vozila, avtobusi in druga vozila, ki plačujejo cestnino, lahko izognila plačilu cestnine, če niso prevozila cestninske postaje. Tako so na primer tovornjaki zapustili avtocesto v Ivančni Gorici, jo nadaljevali po državnih in lokalnih cestah vse do avtocestnega priključka Bič v sosednji občini Trebnje. S tem pa so se brez plačila izognili cestninski postaji Dob.

Z novim sistemom cestninjenja bodo torej tovorna vozila izenačena z osebnimi avtomobili, kombiji, motocikli, ki morajo imeti veljavno vinjeto na vseh odsekih avtocest in hitrih cest.

Uvedba novega elektronskega cestninskega sistema je namreč predpogoj za načrtovano postopno odstranitev cestninskih postaj in povečanje pretočnosti prometa za vse.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …