Domov / Lokalno / V OBČINI GROSUPLJE PET NOVIH ULIČNIH ZBIRALNIKOV

V OBČINI GROSUPLJE PET NOVIH ULIČNIH ZBIRALNIKOV

Občine Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje so skupaj z lokalnim partnerjem Javnim komunalnim podjetjem Grosuplje d.o.o. v ponedeljek, 03. aprila 2017, pod okriljem organizatorjev projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družbe ZEOS, d.o.o., pod sloganom E-cikliraj prejele 10 novih uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij.

Projekt LIFE nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja širom Slovenije ter preko spremljevalno-ozaveščevalnih dogodkov.

Organizatorji projekta želijo sporočiti, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želijo približati možnosti njihove oddaje. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

V ponedeljek, 3. aprila 2017, sta tako župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor družbe ZEOS, d.o.o. mag. Emil Šehić podpisala listino, s katero se je Občina Grosuplje zavezala k E-cikliranju – t.j. recikliranju e-odpadkov: KOT PARTNERJI V PROJEKTU BOMO Z AKTIVNIM SODELOVANJEM SPREMINJALI NAVADE PREBIVALCEV SLOVENIJE IN E-CIKLIRALI!

Skupaj z direktorjem občinske uprave mag. Dušanom Hočevarjem in direktorjem Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stanetom Stoparjem so se nato odpravili do najbližjega zbiralnika na glavni avtobusni postaji in s simbolično oddajo svojega e-odpadka nove ulične zbiralnike v občini pospremili na pot.

Občina Grosuplje je dobila torej 5 novih uličnih zbiralnikov, poleg že omenjene lokacije na glavni avtobusni postaji se ti nahajajo še: pri Javnem komunalnem podjetju Grosuplje, pri ekološkem otoku na Slomškovi ulici v Grosupljem, pri ekološkem otoku v Sončnih dvorih in poleg ekološkega otoka pri Družbenem domu Šmarje – Sap.

Ulični zbiralniki sicer že stojijo v polovici slovenskih občin, njihove lokacije pa najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta. V kratkem bodo na zemljevidu vidne tudi lokacije desetih novih zbiralnikov v občinah Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje.

Zbiralnike so v nekaterih občinah organizatorji projekta že praznili in povprečno zbrali okoli 150 kilogramov na posamezni ulični zbiralnik. Občanke in občani so jih dobro sprejeli, saj so bili zbrani odpadki dobro ločeni, le 2% je bilo odloženih ostalih odpadkov, torej tistih, ki tja ne spadajo.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …