Domov / Lokalno / VELIKONOČNA RAZSTAVA V MESTNI KNJIŽNICI GROSUPLJE 2017

VELIKONOČNA RAZSTAVA V MESTNI KNJIŽNICI GROSUPLJE 2017

Članice Društva podeželskih žena Sončnica so v Mestni knjižnici Grosuplje tudi letos pripravile svojo tradicionalno že 14. velikonočno razstavo. Razstavo so odprli v sredo, 05. aprila 2017, s svojimi pisanimi izdelki se predstavljajo tudi otroci iz vrtca Rožle.

»Velika noč je največji krščanski praznik. Praznujemo ga vsako leto na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Praznike večinoma praznujemo z obredi, velikonočni so še posebej slovesni. Začnejo se s pepelnično sredo, strogim postom, nadaljujejo s cvetno nedeljo, končajo pa se s slovesnim velikonočnim vstajenjem. Pomemben del praznovanja pa je seveda hrana, zato so tudi letos, kot že nekaj preteklih let, za vas pripravile razstavo značilnih jedi za velikonočni čas,« so povedale članice Društva podeželskih žena Sončnica in povabile k ogledu še ene res lepe velikonočne razstave v Mestni knjižnici Grosuplje.

Zbrane je na odprtju razstave pozdravil tudi župan dr. Peter Verlič. »Ko nas takole pogledam tukaj zbrane, vidim da je velika noč res večgeneracijski praznik. Zbrani smo vsi, od najmlajših pa do tistih, ki že gremo v zlata leta. In to je tudi nekaj najlepšega,« je dejal. Članicam Društva podeželskih žena Sončnica se je lepo zahvalil, da nas vsako leto razveselijo s to razstavo, da nas tako spomnijo tudi na lepe običaje, na lepo tradicijo. »In naj bo velika noč tudi priložnost, da se doma vsi skupaj, vsa družina, vse generacije, zberemo za isto mizo,« je še dejal župan in vsem voščil lepe velikonočne praznike.

Da je velika noč res lep cerkveni, ljudski pa tudi družinski praznik, praznik, ko se zbere vsa družina ob velikonočnih jedeh, se je strinjal tudi etnolog dr. Boris Kuhar in prav tako vsem voščil vesele velikonočne praznike. »Veliko pirhov, veliko šunke, pa dobre potičke,« je dejal.

»Bogato izročilo in simboliko velikonočnega časa vsakič znova pripravijo na izviren način, kar privabi številne obiskovalce, radi pa si jo ogledajo tudi od drugod,« je o velikonočni razstavi Društva podeželskih žena Sončnica povedala direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek. Povabila pa je k ogledu še ene razstave, ki so jo pripravile ustvarjalne babice iz Grosupljega ter okoliških vasi iz Društva upokojencev Grosuplje, in že tradicionalno sovpada z velikonočno razstavo Društva podeželskih žena Sončnica.

Velikonočne jedi je blagoslovil častni kanonik in kopanjski župnik Janez Kebe. Razstavi si lahko ogledate samo še danes v času odprtosti knjižnice do 19 – te ure.

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …