Domov / Lokalno / 90. LET BERNARDKE PAPEŽ IZ VIŠENJ PRI AMBRUSU

90. LET BERNARDKE PAPEŽ IZ VIŠENJ PRI AMBRUSU

V minulih dneh je župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad obiskal občanko Bernardko Papež iz Višenj pri Ambrusu, ki je v minulih dneh dopolnila devetdeset let. Ob tej priložnosti ji je izročil šopek rož ter zaželel predvsem veliko zdravja.

Slavljenka Bernardka se je rodila 29. aprila 1927, v domači hiši v Višnjah očetu Francu in mami Mariji, kot enajsta izmed dvanajstih otrok. Že v zgodnjem otroštvu, pri osmih letih, je morala oditi od doma, kot so takrat dejali »služit za pestrno«. Delo pestrne je nato v ožjem in daljnem sorodstvu opravljala vse do leta 1953. Leta 1954 se je za tri leta zaposlila v Kartonažni Ljubljana. Nato se je zaposlila v obratu Rašice v Ambrusu in ostala tam do upokojitve.

V njeni mladosti, ni bilo na voljo veliko služb, zato so vsi delali na kmetijah in nato prodajali domače izdelke, da so lahko potem kupili osnovna sredstva za življenje. Domače izdelke kot so jajca, maslo, sadje, meso, slanino in podobno so prodajali v Kočevje in Ribnico. Hodili so peš čez hribe in gozdove vsaj enkrat tedensko, včasih tudi večkrat.

Ker je bila med vojno leta 1943 vas Višnje s strani Italijanov požgana, je bilo življenje v njej zelo težko. Na domači kmetiji so ostale štiri neporočene sestre in ostareli starši. Brate so ubili med vojno in takoj po vojni, starša pa sta umrla leta 1954. Leta 1963 je po vojni postavljena hiša in celotno gospodarsko poslopje, ponovno pogorela in zopet je bilo potrebno začeti iz nič. Mama Bernarda je ves čas pridno delala na kmetiji, kuhala, pospravljala in pazila na otroke. Danes živi na domači kmetiji v Višnjah s sinom Jožetom, snaho Natašo ter šestimi vnuki.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …