Domov / Lokalno / Izjemen uspeh Tadeja Straha občana Ivančne Gorice na GENIUS olimpijadi

Izjemen uspeh Tadeja Straha občana Ivančne Gorice na GENIUS olimpijadi

Ivančna Gorica se zopet lahko pohvali z izjemnim mednarodnim uspehom. Tokrat je za to poskrbel dijak ljubljanske viške gimnazije in nekdanji učenec Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Tadej Strah. Na znanstveni GENIUS olimpijadi v New Yorku, kjer so sodelovali srednješolci iz 73 svetovnih držav in 39 zveznih držav ZDA, je v kategoriji naravoslovje (Science) s svojim raziskovalnim projektom prejel srebrno medaljo. Ne samo to, bil je celo med najvišje ocenjenimi srebrnimi.

Olimpijada GENIUS promovira globalno razumevanje okoljske problematike in iskanje trajnostnih rešitev s pomočjo znanosti, umetnosti, kreativnega pisanja, inženirstva, oblikovanja in razvoja poslovanja. Vsako leto jo organizira SUNY v mestu Oswego v ameriški zvezni državi New York. Na olimpijadi je letos sodelovalo skupno nekaj manj kot 2500 projektov iz vseh koncev sveta.

 

Tadej si je v minulem šolskem letu z raziskovalnim projektom zastavil cilj izdelati cenovno dostopen in primerno kvaliteten stabilizator manjše kamere oz. fotoaparata ali pametnega telefona – DIY Gimbal for a Smaller Camera. »Srebrna medalja med tako veliko konkurenco mi pomeni zelo veliko ter je pika na i vsemu delu in času vloženem v razvoj izdelka, pripravo zapisa in samo predstavitev na tekmovanju«, je še vedno navdušeno nad uspehom za spletno stran povedal Tadej Strah, ki mu je »skok čez lužo« dal zelo bogato izkušnjo. Kot je dodal se mogoče v prihodnje preizkusi še s kakšnim podobnim projektom.

Njegov nagrajen raziskovalni projekt – stabilizator je naprava, ki vpet predmet (kamero, pametni telefon, …) ohranja v določeni legi, ne glede na rotacijo ročaja. Take naprave se uporabljajo pri snemanju iz roke med tekom ali hojo, tehnologija stabiliziranja pa je uporabna tudi v povezavi z gibalno oviranimi in ostarelimi osebami (stabilizacija npr. kozarca, da se ne polije…). Deluje v treh glavnih korakih – zaznavanje gibanja, obdelava podatkov in reagiranje na gibanje. Za te korake je uporabil različne poceni elektro komponente (senzor, mikrokontroler, motorji,…) in s tem uspel ceno obdržati nekajkrat nižjo v primerjavi z produkti dostopnimi na trgu. Zgoraj si lahko ogledate tudi njegov predstavitveni film.

Vrednost njegovega raziskovalnega dela pa se odraža tudi v ponujeni štipendiji za študij na State University of New York (SUNY), ki organizira tekmovanje. Zaradi izjemnega rezultata in kvalitetnega raziskovalnega dela, je univerza SUNY ponujeno štipendijo podvojila. Tadeju Strahu je za prejeto srebrno medaljo na Genius olimpijadi iskreno čestital tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.

 

 

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …