Domov / Lokalno / Povečano število drznih tatvin – opozorilo občanom

Povečano število drznih tatvin – opozorilo občanom

V zadnjem obdobju je bilo zaznanih več primerov izvršitev t.i. drznih tatvin, ki jih, predvsem v odročnih krajih, zaselkih, osamljenih kmetijah ipd., izvajajo posamezniki ali skupine oseb. Drzne tatvine se dogajajo predvsem v dnevnem času, največkrat dopoldne, ko so doma le starejše osebe. Storilci, ki najraje delujejo v paru ali skupini, potencialno žrtev skušajo z najrazličnejšimi pretvezami zvabiti iz hiše, medtem, ko pomagači neopaženi vstopijo v stanovanje, ga preiščejo in izvršijo tatvino denarja ter drugih vrednejših predmetov. Predrzni storilci si najprej poskušajo pridobiti zaupanje žrtve, katerim se predstavijo kot kupci kmetijske opreme, domačih živali, izdelkov ipd., ali se pretvarjajo, da nekoga iščejo, uporabljajo pa tudi druge načine s katerim preslepijo svojo žrtev. Vse navedeno pomeni, da se storilci dobro pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja, so pri tem zelo predrzni in skrbno načrtujejo vse faze njihovega dejanja.

Zaradi tega občanom svetujejo uporabo najrazličnejših samozaščitnih ravnanj, kot so zaklepanje vrat, zapiranje oken, skrivanje in zaklepanje predmetov, kot so denar, nakit, orožje, avtomobilski ključi, orodje, motorne žage, kosilnice ipd., kar je najpogostejši plen teh storilcev.

Vse občane policija naproša, da so pazljivi, naj varujejo svoje premoženje, popazijo tudi na lastnino sosedov, ko le-teh ni doma, ob pojavu neznanih oziroma sumljivih vozil in oseb, pa si poskušajo zapomniti čim več podatkov, s katerimi bi bili storilci lažje odkriti npr. opis vozila, registrske tablice, opis oseb in druge koristnejše podrobnosti ali pa pokličejo policijo na tel št. 01/837 21 10, 113 ali anonimno številko 08012 00. Ker storilci po izvršitvi dejanja kraj hitro zapustijo, je hitrost in natančnost podatkov ključnega pomena za njihovo izsleditev.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …