Domov / Lokalno / V Velikih Laščah simbolično odprli prikazovalnik hitrosti

V Velikih Laščah simbolično odprli prikazovalnik hitrosti

Na nevarnemu odseku ceste v Velikih Laščah, na glavni cesti Ljubljana – Kočevje, je v obratovanju patentiran slovenski prikazovalnik hitrosti. Plod sodelovanja občine Velike Lašče, Zavarovalnice Triglav in podjetja Sipronika od slej voznike seznanja s hitrostjo vožnje, z željo po čim večji varnosti cestnih udeležencev in čim manjšem številu nujnih ali represivnih posredovanj. Otroci na poti v šolo Primoža Trubarja in vrtec Sončni žarek bodo odslej bolj varni. Dokazano je, da prikazovalnik hitrosti vpliva na zavest voznikov, da upočasnijo vožnjo.


(Na sliki: Mirko Oblak, Sipronika, podžupanja Občina Velike Lašče dr. Tatjana Devjak, Aleš Klement iz Zavarovalnice Triglav, Janko Divjak PP Ribnica, Marko Jakše Občinsko redarstvo)

Meritve tega prijaznega preventivnega ukrepa so dosegljive tudi na občinski spletni strani in bodo uporabljene kot didaktični pripomoček pri pouku fizike.

Velja si zapomniti da na suhi cesti pri hitrosti 30 km/h potrebujemo 13.4 m, da se vozilo ustavi. Pri hitrosti 50 km/h se ta razdalja poveča na 27,96 m, pri hitrosti 90 km/h pa na 70 metrov. Primer, ko žoga iz otroškega igrišča prileti na cesto z omejitvijo 30 km/h pomeni, da bo avto s hitrostjo 50 km/h (v trenutku, ko otrok pobere žogo) imel hitrost 47,5 km/h. Zato: počasi se varno pride daleč!

 

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …