Domov / Lokalno / Podpis prijateljske listine gasilcev Višnje Gore in Tešanovcev

Podpis prijateljske listine gasilcev Višnje Gore in Tešanovcev

Pretekla sobota bo še posebej zapisana v zgodovino prostovoljnih gasilskih društev Višnja Gora in Tešanovci. Predsednika društev Miha Slapničar in Geza Grabar sta v prostorih gasilskega doma Višnja Gora slavnostno podpisala Listino o prijateljstvu.

Odnosi, ki vključujejo pomoč, zavezništvo in spoštovanje, med gasilci obeh gasilskih društev trajajo že lep čas. Začetki Dolenjcev in Prekmurcev segajo v leto 1995, ko sta društvi obeleževali visoke jubileje delovanja. O bližajočih se obletnicah društev je stekla beseda med Slavkom Dolinarjem iz Višnje Gore in Tončkom Ošlajem iz Tešanovcev, saj sta družini v ožjem sorodstvenem razmerju. Prav na njuno pobudo so predstavniki iz Tešanovcev leta 1995 prišli na jubilej PGD Višnja Gora. Sledilo je povratno povabilo na proslavo 100-letnice PGD Tešanovci, kateremu so se z veseljem odzvali. Po nekaj letnem mrku med društvi, so se leta 2010 lotili sodelovanje spraviti na višjo raven. To jim je tudi uspelo. Častni predsednik PGD Višnja Gora Jože Gros je povedal, da si v zadnjih letih na snidenjih izmenjujejo izkušnje iz operativnega in preventivnega področja, pa tudi samega vodenja društva. Stiki so v minulih obdobjih že prerasli gasilske okvire, saj se člani redno udeležujejo tradicionalnih prireditev v krajih. Kako so potekale priprave o podpisu listine, pa je zbranim predstavil član pripravljalne ekipe Janez Podržaj.

Predsednika obeh društev sta v nagovorih, ob podpisu Listine o prijateljstvu med PGD Višnja Gora in PGD Tešanovci, poudarila pomen prijateljstva in dejala, da društvi obračata nov list v bogatem delovanju obeh organizacij. S podpisom listine dajeta zavezo sedanjim in bodočim rodovom o nadaljnjem skupnem sodelovanju in izmenjavi izkušenj na gasilskih ter drugih področjih. Slednja sta še posebej zahvalila četverici, takratnima predsednikoma društev Jožetu Grosu in Francu Küčanu ter Janezu Podržaju in Majdi Ripič. Predsednik Tešanovcev je nagovor sklenil z besedami: »Vedno trdim, da se moramo kot gasilsko društvo primerjati z najboljšimi. Že zdavnaj smo spoznali, da ste Višnjani tisti, ki si zaslužite tako pozornost. Zato smo konec lanskega leta kot snubci podali pobudo za podpis trdnejše listine o sodelovanju«, je še dodal Grabar.

Dogodku sta prisostvovala tudi župana občin Ivančna Gorica in Moravske Toplice. Moravski župan Alojz Glavač se je vabilu v ivanško občino z veseljem odzval, saj sta z županom Dušanom Strnadom dobra prijatelja, obenem pa oba opravljata tudi funkciji državnih svetnikov. Zbranim gasilcem sta zaželela naj prijateljstvo traja dolgo časa, tako na gasilskih, osebnih kot tudi na področju obeh občin. Vse dobro prijateljstvu so dodali še predsednik GZ Ivančna Gorica Jure Strmole, poveljnik GZ Moravske Toplice Štefan Cmor, podpredsednik KS Tešanovci Franc Küčan in predstavnik pobratenega gasilskega društva Piran Dušan Košir.

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …