Domov / Slovenija/Svet / Poletje se vrača! Indijansko ali babje?
Get out and enjoy all of the free things Orange County has to offer before summer 2017 slips away. (Photo by Jeffrey Miller, Orange County Register/SCNG)

Poletje se vrača! Indijansko ali babje?

V prihodnjih dneh bo prevladovalo sončno vreme. Živo srebro se bo čez dan povzpelo presenetljivo visoko za mesec oktober. Le zakaj takšnemu “poletju” pravimo “babje” ali “indijansko”? 

Na spletnem portalu neurje.si so zapisali takole: “Indijansko poletje označuje daljše obdobje lepega in toplega vremena, ki običajno sledi prvim jesenskim hladnim dnem. Izraz se uporablja po vsem svetu, njegov izvor pa še ni povsem pojasnjen, čeprav se s tem vprašanjem že več kot stoletje ukvarjajo različni avtorji. Najstarejši znani zapis tega izraza sega v daljne leto 1778, ko ga je za opis takratnega vremena uporabil francoski pisatelj St. John de Crevecoeur. Za indijansko poletje so značilni sončni dnevi s hladnimi jutri in na poletje spominjajočimi temperaturnimi maksimumi. V Evropo je izraz indijansko poletje prišel iz druge strani Atlantika, pred tem pa je bil na Slovenskem v uporabi izraz babje poletje, ki je še vedno živ. V Angliji in nekaterih sredozemskih državah se uporablja tudi izraz Martinovo vreme, saj pogosto sovpada s čaščenjem svetega Martina, ki sicer goduje 11. novembra.”

Vse kaže, da se bodo oktobra temperature gibale tudi med 20 do 25 stopinj Celzija. Seveda pa moramo upoštevati razlike v temperaturi med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov, saj so te lahko zelo velike.

Zelo toplo obdobje so nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj Celzija in velja za svojevrsten rekord v zadnjih 50-ih letih. Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 stopinj Celzija. Morda bo letos ta rekord podrt, vsekakor pa je bolj pomembno to, da bomo lahko še vedno na ogled vsem postavili svoja še ne ponošena poletna oblačila. Jutra bodo sicer še hladna, a v popoldanskem času boste že lahko srkali svojo najljubšo poletno pijačo kje ob morju.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …