Domov / Lokalno / Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica optimistično v novo študijsko leto

Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica optimistično v novo študijsko leto

Univerza za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) Ivančna Gorica je minuli torek za člane in članice priredilo prvo srečanje v novem študijskem letu 2017/2018. Društvo UTŽO, ki letos stopa že v 14. leto delovanja, gradi svobodnejše oblike izobraževanja za vse, ne glede na predhodno izobrazbo.

 

Začelo se je z glasbenim nastopom skupine »Jage babe«, ki z vokali in različnimi glasbili ohranjajo in oživljajo stare slovenske in slovanske ljudske, predvsem obredne pesmi. Prisotne je nato nagovorila predsednica UTŽO Jožica Lampret. Poslanstvo univerze je, po njenih besedah, širjenje znanja starejših, saj jim dejavno staranje omogoča, da ostanejo aktivni člani družbe.

Župan Dušan Strnad se je v nagovoru zahvalil predsednici in mentorjem za predano delo. Ugotavlja, da je med starejšimi toliko pozitivne energije, da so lahko zgled mlajšim. Zbrane je vsekakor razveselil z načrtom, da bo občina v naslednjih letih zgradila nov kulturno-upravni center v Ivančni Gorici, kjer bosta nove prostore dobila tako knjižnica kot kulturna dvorana. Sedanji prostori knjižnice pa bodo na razpolago tudi za dejavnosti starejših.

V nadaljevanju srečanja je predsednica predstavila letošnji program. Poleg utečenih jezikovnih in računalniških krožkov bo nov začetni krožek angleščine, ki ga že nekaj let ni bilo. Novost je krožek jazz-dance, ki ga je predstavila mentorica Slavica. Fotografski krožek bo letos vodil Matjaž Marinček. Domoznanski krožek se bo, kot je povedala njegova mentorica Tatjana, ukvarjal z zgodovino Ivančne Gorice. V novem krožku Urjenje spomina in logike pa bo mentorica Metka Šajn.

Vsak prvi torek v mesecu se bo zvrstilo šest predavanj. Predsednica je še posebej opozorila na predavanje »Šola varne vožnje«, ki mu bo sledila tudi praktična ura vožnje z inštruktorjem Avtošole INTI PRAH iz Krškega. Poleg tega bosta organizirani še dve delavnici in sicer peka iz kvašenega testa na Muljavi in EFT tehnika sproščanja. V načrtu imajo tudi dve ekskurziji in obisk kulturnega dogodka v Ljubljani.

Vsak udeleženec slavnostnega začetka letošnjega študijskega leta je tudi letos prejel izdelano glasilo Utrinki, v katerem je obširno opisano lansko študijsko leto in program za leto 2017/2018.

Več o UTŽO na spletni strani: www.utzo-ivancnagorica.si

 

Barbara Pirh, Gašper Stopar

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …