Domov / Lokalno / VSE O SLADKORNI BOLEZNI “NA PLADNJU”

VSE O SLADKORNI BOLEZNI “NA PLADNJU”

Znanje o sladkorni bolezni je dosti boljše kot je bilo pred nekaj leti, a še vseeno obstajajo določene skrivnosti. “Vse kar ste želeli vedeti o sladkorni bolezni pa si niste upali vprašati” je predavanje, ki je namenjeno vsem, ne glede na to ali ste v neposrednem stiku s to boleznijo ali ne. 

Predavanje bo 11. oktobra 2017 ob 18. uri v pritličju Zdravstvenega doma Grosuplje, predavala pa bo specialistka interne medicine in pnevmologije, dr. Katarina Vukelič iz ZD Grosuplje. Organizira ga Zavod svete Terezije na Vidmu za vse stanovalce, svojce in ljudi, ki bi jih tema zanimala.

Od leta 2006 je kombinacija bolj zdravega življenjskega sloga, boljšega in širšega izobraževanja bolnikov, boljše usposobljenosti zdravnikov in boljšega dostopa do zdravljenja in pripomočkov v Evropi zmanjšala število smrti zaradi sladkorne bolezni za 10.000 na leto. Toda sčasoma bo število oseb z odkrito sladkorno boleznijo vse večje, zato mora njihova oskrba postati veliko učinkovitejša.

Na svetu je bilo leta 2011 prijavljenih 366 milijonov sladkornih bolnikov, ocenjujejo, da bo ta številka do leta 2030 narasla na 552 milijonov.

V Sloveniji je po ocenah 136.000 bolnikov s sladkorno boleznijo
Slovenija je edina od srednje in vzhodnoevropskih držav, ki se je na indeksu sladkorne bolezni leta 2014 uvrstila med prvo deseterico. Temu botruje življenjski slog, naraščanje števila ljudi s prekomerno telesno težo in težavami z visokim krvnim tlakom.

Epidemija sladkorne bolezni zahteva svoj davek med državljani EU
Več kot 32 milijonov jih ima ugotovljeno sladkorno bolezen, pri številnih pa ta ostaja neodkrita. Ocenjujejo, da so stroški zdravljenja v Evropi leta 2013 znašali 100 do 150 milijard evrov in da se bodo še povečevali, ob tem pa je vodenje te bolezni v večini držav slabo. Sladkorna bolezen je še vedno med glavnimi razlogi za odpoved ledvic, slepoto, amputacije stopal in nog ter srčne bolezni.

Sladkorni bolezni se lahko izognemo, jo preprečimo ali pa uspešno zdravimo, zato še enkrat vabljeni, da se udeležite zanimivega predavanja, ki vas bo zagotovo “opremilo” z novim znanjem.

 

Barbara Pirh

 

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …