Domov / Lokalno / Slavnostjo odprtje avtocestnega priključka Šmarje – Sap

Slavnostjo odprtje avtocestnega priključka Šmarje – Sap

25 let je bilo treba čakati, da smo dočakali avtocestni priključek Šmarje-Sap v smeri proti Ljubljani. Dars je dolgo manjkajoči priključek le prilagodil in ga slovesno odprl za obe smeri. Zbrane so nagovorili minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, predsednik uprave DARS d.d. dr. Tomaž Vidic in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Za kulturni program so poskrbeli otroci, pevski zbor s svojimi napitnicami in občinski pihalni orkester. 

Priključek Šmarje – Sap je del odseka Malence – Šmarje – Sap, ki je pred 25 leti povezal že zgrajeno južno ljubljansko obvoznico z odsekom Šmarje – Sap – Višnja Gora. Šest kilometrov dolg odsek se začne v Malencah, kjer je bil zgrajen del bodočega razcepa proti vzhodnemu delu avtocestnega obroča okrog Ljubljane, nadaljuje se z dvocevnim predorom Debeli hrib, nadaljnja dva kilometra poteka po pobočju Golovca, ki je prekinjeno z dolinama Lavrice in Bajerke, kjer preko visokega nasipa doseže 50 metrov globok vkop Lisičje. Pri vasi Reber prečka dolino, železniško progo in regionalno cesto z viaduktom Reber ter neposredno za njim z dvocevnim predorom Mali vrh doseže naselje Šmarje – Sap. V Šmarju – Sapu je bilo do sedaj možno na avtocesto dostopati le v smeri Novega mesta, z novim priključkom pa bo možen uvoz in izvoz na avtocesto v obe smeri.

“Po 25 letih se je ta želja le uresničila. Iz Šmarja – Sapa lahko zdaj dostopamo tako proti Ljubljani kot proti Grosuplju. Poleg tega pa so se v sklopu izgradnje polnega priključka Šmarje – Sap v Šmarju – Sapu uredili tudi dve novi krožišči, pločnik s cestno razsvetljavo in dve novi avtobusni postajališči,” je ob odprtju priključka povedal župan Grosuplja Peter Verlič. Vesel je bil velike udeležbe občanov in občank ter druge javnosti ter vsem zaželel srečno vožnjo.

Na odprtju sta sodelovala še predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, slavnostnemu dogodku pa so prisostvovali tudi okoliški župani in podžupani ter svetniki, poleg direktorja občinske uprave občine Grosuplje mag. Dušana Hočevarja smo videli tudi dr. Boža Predaliča. 

 

Gašperšič je v nagovoru, o katerem poroča STA, poudaril pomen slovenskih avtocest in hitrih cest, ki po njegovih besedah danes prevzemajo skoraj polovico celotnega prometa v državi, povezujejo slovenski in evropski prostor, odpirajo vrata prostemu, hitremu in varnemu pretoku prometa, povezujejo kraje in ljudi, uporabnikom pa omogočajo sodobno mobilnost in večjo prometno varnost.

Kot je dejal, je avtocestni križ praktično zgrajen, zdaj pa ga je treba kakovostno vzdrževati, obnavljati in dograjevati na mestih, kjer so meje zmogljivosti praktično že dosežene. “Zato moramo imeti pred sabo potrebe za naslednja desetletja,” je poudaril.

 

Dars je leta 2004 v investicijskem programu vrednost celotnega projekta ocenil na 7,9 milijona evrov brez DDV-ja, pri čemer je delež gradbenih del predstavljal 6,6 milijona evrov brez DDV-ja. Vendar mu je pozneje uspelo z razpisom za oddajo del ocenjeno vrednost gradbenih del znižati za kar 47 odstotkov. Pogodbo je sklenil z novomeško družbo CGP kot izvajalcem del ter Občino Grosuplje kot sofinancerko. Vrednost pogodbenih del tako znaša 3,5 milijona evrov brez DDV-ja. Kot je v šali dejal župan Verlič, jo je občina Grosuplje v tem delu dobro odnesla.

Dars ima v načrtu še veliko projektov, tudi na ljubljanskem obroču, ki je vse bolj prometno obremenjen.

Prisotni so bili po koncu prireditve povabljeni na kozarček rujnega in slane ter sladke prigrizke. Nasmehi na obrazih prisotnih so dokazali, da se vsakdo te pridobitve veseli po svoje, zagotovo pa vsi že komaj čakajo na izvedbo projektov, ki jih še čakajo.

 

Barbara Pirh

 

 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …