Domov / Slovenija/Svet / Znani ameriški Slovenec Vinko Lipovec v 102. letu nazaj v domovino
Vir: Twitter

Znani ameriški Slovenec Vinko Lipovec v 102. letu nazaj v domovino

Na uživanje upokojenskega stanu v Slovenijo se je v nedeljo vrnil 102-letni ameriški Slovenec Vinko Lipovec. Dolgoletni urednik časopisa Ameriška domovina se je rodil leta 1915 v Spodnjih Jaršah pri Domžalah, v ZDA pa priselil po drugi svetovni vojni, ko je bil rešen iz nacističnega taborišča Dachau.

Vinko Lipovec je časopis Ameriška domovina, ki ga danes ni več, urejal med letoma 1950 in 1980. Aktiven je še danes, kar zagotavljajo njegovi partnerji pri igranju taroka, zelo dejaven pa je bil v času osamosvajanja Slovenije, ko je bilo potrebno prepričevati ameriške politike v priznanje Slovenije.

V Ljubljani je med obema vojnama končal klasično gimnazijo, leta 1939 doštudiral zgodovino in zemljepis na Filozofski fakulteti in kasneje postal rezervni častnik jugoslovanske kraljeve vojske v Goraždu. Leta 1940 je začel poučevati na realki v Ljubljani. Zaradi vodenja vojaške in obveščevalne organizacije Slovenske legije v Ljubljani so ga leta 1944 aretirali Nemci in poslali v taborišče Dachau.

Kmalu po prihodu v taborišče je zbolel za pegavim tifusom. Preživel je zaradi pomoči sojetnikov in, kot je sam večkrat dejal, iz trme, da vidi “kako bo Nemce vzel vrag”. V taborišče se je vrnil na obisk leta 2014.

Potem ko so ga skupaj z drugimi preživelimi leta 1945 osvobodili Američani se ni odločil za vrnitev v Slovenijo, ker se ni strinjal s komunizmom, ampak je ostal v Nemčiji. V Münchnu je nekaj časa urejal časopis Slovenija in pomagal organizirati pot slovenskih beguncev v ZDA.

Leta 1949 se je odločil za pot še sam in prispel v Cleveland, kjer je uvodoma delal v tovarni žimnic, že julija 1950 pa je postal sourednik konservativnega katoliškega dnevnika Ameriške Domovine, kjer je delal vse do upokojitve leta 1980.

Poročil se je z Maro Šifrer, s katero nista imela otrok. Soproga, ki je pred leti umrla, se v Slovenijo ni nikoli vrnila, ker so ji med vojno očeta ubili partizani in zaplenili družinsko premoženje. Lipovec se je vrnil leta 1992 po osamosvojitvi in kasneje še večkrat prišel na obisk.

Generalni konzul iz Clevelanda Andrej Rode je za STA potrdil, da se je Lipovec v nedeljo za stalno preselil v Slovenijo in sicer v domači kraj Spodnje Jarše pri Domžalah.

 

STA, Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …