Domov / Lokalno / POGOVOR O PROGRAMU STAREJŠI ZA STAREJŠE Z EVROPSKIM POSLANCEM DR. IGORJEM ŠOLTESOM

POGOVOR O PROGRAMU STAREJŠI ZA STAREJŠE Z EVROPSKIM POSLANCEM DR. IGORJEM ŠOLTESOM

Program »Starejši za starejše« v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije je prejel nagrado Državljan Evrope za leto 2017. Gre za program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma, ki predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva ter omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva, humanitarnosti, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.

Predlagatelja programa »Starejši za starejše« za nagrado Državljan Evrope sta bila evropska poslanca Ivo Vajgl in dr. Igor Šoltes, slednji se je v petek, 13. oktobra 2017, udeležil okrogle mize v Grosupljem.

Preden pa je povedal nekoliko več o samem programu, sta zbrane v Družbenem domu Grosuplje lepo pozdravila občinska svetnica Valentina Vehovec in župan dr. Peter Verlič. Za sproščen uvod so poskrbele tudi pevke Ženskega pevskega zbora Lastovke.

Župan dr. Peter Verlič je povedal, da se v Grosupljem dobro zavedamo pomena starejšim prijazne občine in med drugim omenil, da do Zdravstvenega doma Grosuplje, ki stoji na Koščakovem hribu, brezplačno vozi minibus. Zdravstveni dom je lepo urejen, poleg njega že stoji tudi nova lekarna. Ta sicer svojih vrat še ni odprla, saj se čaka na dovoljenje s strani Ministrstva za zdravje.

Na občini pa se tudi dobro zavedamo, kaj pomeni starejši za starejše oz. kot sam še raje pravi, starejši za vse generacije. »In naj povem, da v naši občini z uspešno pridobljenimi evropskimi sredstvi zdaj delujeta že dva večgeneracijska centra, prvi v Domu starejših občanov Grosuplje, drugi pa se nahaja v prostorih na Taborski cesti 6,« je dejal, ob tej priložnosti pa pohvalil tudi delo Društva upokojencev Grosuplje in Društva upokojencev Šmarje – Sap, prav tako je zelo dejavna Univerza za tretje življenjsko obdobje Grosuplje.

Sicer pa tudi ko gre za infrastrukturne projekte kot so pločniki, radi pogledamo, ali je prijazno do starejših. »Če je prijazno do starejših, je namreč prijazno do vseh,« je še dejal župan ter vsem zaželel prijetno nadaljevanje dopoldneva.

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je sprva vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki sodelujejo v programu Starejši za starejše, za njihovo predano delo iskreno čestital.

Navedel je nekaj zanimivih podatkov Zveze društev upokojencev Slovenije iz avgusta 2017, da je v program vključenih skoraj 3.500 prostovoljk in prostovoljcev, ki so v 13-ih letih opravili okoli 8 milijonov ur prostovoljnega dela oziroma več kot 870.000 prostovoljskih obiskov starejših na domu. Prostovoljci so tako na domu pomagali več kot 168.000 ljudem starejšim od 69 let.

Pri tem je izpostavil, da je v pomoč vključenih kar 35 % takšnih, katerih lasten prihodek ne zadostuje za preživetje in si pomoči sploh ne bi mogli plačati, zato je zanje program ključen. Obiski so dragoceni tudi zato, ker se veliko starejših sooča s problemom osamljenosti.

Ker se je približeval 16. oktober, ko obeležujemo svetovni dan hrane, je evropski poslanec dr. Igor Šoltes v drugem delu srečanja spregovoril tudi o pomenu lokalno pridelane hrane in samooskrbe.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …