Domov / Lokalno / V Stični obeležitev 100. obletnice prikazovanj Marije v Fatimi

V Stični obeležitev 100. obletnice prikazovanj Marije v Fatimi

Minulo soboto so v Cistercijanskem samostanu v Stični zaznamovali 100. obletnico prikazovanj Marije v Fatimi na Portugalskem, potekalo pa je tudi tradicionalno slovensko-hrvaško srečanje vernikov in predstavnikov obeh Cerkva. Obeležitve in srečanja se je udeležil tudi župan občine gostiteljice Dušan Strnad.

Dogajanje v Stični se je začelo ob 9.30 z molitveno uro, pri kateri so sodelovale različne romarske skupine iz Slovenije in Hrvaške. Ob 11. uri je sledila slovesna maša slovenskih in hrvaških škofov s pridigama ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in varaždinskega škofa Josipa Mrzljaka. Slovesno mašo so s pesmimi obogatili združeni cerkveni pevski zbori naših župnij.

Ljubljanski nadškof metropolit Zore je v nagovoru pri slovesni maši opozoril, da spomin na kri in solze v človeštvu še ni umrl, kljub temu pa iz dneva v dan beremo in poslušamo, s kakšno lahkoto tudi danes napenjajo moči, kako ne skoparijo z grožnjami in kako rožljajo z orožjem. Zato je fatimsko sporočilo, da moramo moliti za druge, danes glede na “napenjanje moči” v svetu, toliko aktualnejše, je poudaril Zore.

Varaždinski škof Mrzljak je po navedbah Radia Ognjišče v pridigi poudaril, da je bilo sporočilo iz Fatime pomembno pred sto leti in je pomembno še danes. Ob tem se je vprašal, ali ni danes strah pred vojno prav tako aktualen, kot je bil pred sto leti. “Največje orožje proti zlu je rožni venec, ki uniči vsako zlo,” je dejal in dodal, da zlo v človeku, v narodu lahko odpravimo le z iskreno in predano molitvijo.

Srečanje v Stični, na katerem se je zbralo več kot 4.000 ljudi, od tega okoli 2.000 iz Hrvaške, sicer predstavlja vrhunec praznovanj 100. obletnice prikazovanj v Fatimi, ki so jih letos pripravili v Cerkvi na Slovenskem.

Med visokimi cerkvenimi predstavniki se je srečanja udeležilo šest hrvaških škofov in skoraj vsi slovenski. Med zbranimi je bil župan Dušan Strnad in aktualni predsedniški kandidatki.

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …