Domov / Glasba / ROK LUNAČEK & ROKOVNJAČI: PRIŠLA SI TIHO

ROK LUNAČEK & ROKOVNJAČI: PRIŠLA SI TIHO

Pesem Prišla si tiho je tretja skladba kantavtorske poti Roka Lunačka; tudi v njej je Lunaček sodeloval  s svojim prijateljem in sopotnikom Blažem Hribarjem. Rok postaja vse bolj umirjen, čeprav zase pravi, da je glasen in ekstrovertiran. 

Pesem je še en košček iz mozaika dvojnega kantavtorskega albuma, ki je v nastajanju. Vseboval bo najmanj 22 avtorskih skladb. Nekatere bodo hudomušne, komično nagajive – ”pravljice za odrasle” – spet druge, subtilne in pospremljene z več solza. Album že nosi naslov Pogled čez ograjo življenja.

 

Rok Lunaček je o skladbi povedal:

“Prišla si tiho je moj osebni poklon Tomažu Pengovu. Mnogi so mi ob prvem poslušanju skladbe rekli: »Rok, ja, saj to je pa čisti Pengov.« Drži. Kot drži tudi dejstvo, da navadno ne pišem v takem pasijonu. Tukaj pa sem ga skušal ”ulovit”; čeprav je zares neulovljiv. Pengov je in bo, eden tistih večnih navdihov in žalosti me, da mu nisem večkrat uspel stisnit roke in bolj često naletel nanj. Mladost je včasih ovira. Sem pa imel leta 1999 čast deliti isti oder z njim. Bilo je Bovcu. Tega ne bom pozabil. Bil je zadržan, skoraj plah. Poseben… Enostavno poet. Jaz sem glasen. Ekstrovertiran. Že tukaj mi zmanjka malce ”pengovizma”. A vseeno; Pengov ostaja moj vzornik. Tako kot ostajajo Balašević, Šerbedžija, Dedić in v našem prostoru še Iztok Mlakar in Drago Mislej – Mef. Vsi so ljudje, ki so se, tako čisto mimogrede, dotaknili večnosti.”

Lunaček: “Prišla si tiho je zaljubljena. V sočloveka, v sorodno dušo – v življenje. Lahko je sreča, karkoli že sreča je. Lahko je uresničitev hotenj…tistih čistih. Tistih, ki pobožajo pomen – in ne zgolj namena.”

Rok je dodal, da se boji, da bomo čez čas le še sence, obsojene na življenje v nekem vogalu beznice; namenjeni sami sebi in hkrati nikomur.

 

Producent in aranžer skladbe, Blaž Hribar, pa je še dodal:

“Spomnim se. Bil je en navaden petek. Rok mi je zaigral skladbo… Bil sem ganjen. In ganjen sem ostal do danes. Vsakič, ko jo slišim.”

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …