Domov / Lokalno / V VELIKI RAČNI SO SE VESELILI NOVE PRIDOBITVE

V VELIKI RAČNI SO SE VESELILI NOVE PRIDOBITVE

V ponedeljek, 23. oktobra 2017, so v Veliki Račni slovesno predali svojemu namenu nove pridobitve v kraju. Poleg pločnika je kraj bogatejši tudi za novo cestno razsvetljavo, dve avtobusni postajališči, uredilo se je tudi odvodnjavanje in zgradilo otok za umirjanje prometa.

Krajanke in krajane Račna, posebej pa goste: župana dr. Petra Verliča, direktorja občinske uprave mag. Dušana Hočevarja, direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Damirja Topolka, njegovo namestnico Ljiljano Herga in njegovega pomočnika Pavleta Hevka, državnega svetnika Alojza Kovšca, župnika Janeza Šketa ter občinske svetnike in predsednike krajevnih skupnosti, je na prireditvi uvodoma lepo pozdravil predsednik krajevne skupnosti Račna Rajko Palčar in ob tej priložnosti k besedi povabil župana dr. Petra Verliča in direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Damirja Topolka.

Župan dr. Peter Verlič je razmišljal, da bi lahko rekli, da je ta dan za Veliko Račno, ko se veselimo toliko novih pridobitev, kar nekoliko zgodovinski. Sicer pa, kot je že večkrat dejal, v občini ne ločimo med velikimi in majhnimi projekti. »Za nas je vsak projekt, ki prispeva k razvoju občine, k razvoju krajevne skupnosti, k večji prometni varnosti, pomemben projekt,« je dejal in se ob tej priložnosti Direkciji RS za infrastrukturo lepo zahvalil za sodelovanje. Povedal je, da je zgrajena prva faza pločnika, sledita ji druga in tretja, če bo potrebno, pa bo tudi četrta. Tako na občini kot tudi na ministrstvu oz. na direkciji se namreč zavedamo, kaj pomeni, če imajo pešci varen dostop do svojih stanovanj, če imajo otroci varen dostop do avtobusnega postajališča. »In to je tisto, s čimer pravzaprav izboljšujemo kvaliteto življenja,« je še dejal župan in se vsem, ki so pri projektu kakorkoli sodelovali, lepo zahvalil.

Direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko je povedal, da sta z županom dr. Petrom Verličem v lanskem letu podpisala tri sporazume, in sicer o ureditvi pločnikov v Račni, na Cikavi in v Šmarju – Sapu, rezultat teh sporazumov pa je tako tudi izgradnja pločnika, ki ga ta dan predajamo v uporabo. Prav tako je že zgrajen pločnik Cikava – Šmarje – Sap, proti koncu gre tudi izgradnja pločnika na odseku Škofljica – Šmarje – Sap.

Vse to je rezultat dobrega sodelovanja z občino. »Na direkciji smo veseli, če je občina proaktivna, če se vključi v projekte in pripravi tudi predloge oz. projektno dokumentacijo. In Občina Grosuplje je zelo aktivna, tako pa potem tudi bistveno lažje pridemo do realizacije takšnih projektov,« je dejal. Povedal je še, da tudi sicer prometni varnosti dajejo velik pomen, po vsej državi trenutno izvajajo preko 100 projektov.

Direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko nam je še zaupal, da bosta z županom dr. Petrom Verličem tudi ta dan podpisala pogodbo, s katero bomo prav tako reševali prometno varnost v Grosuplju, gre za gradnjo nadvoza v Sončne dvore. Prav tako se bo v Grosupljem uredilo železniško postajo. »Vsem, ki ste sodelovali pri pripravi tega projekta, se lepo zahvaljujem, vsem uporabnikom pa želim varno uporabo te nove pridobitve,« je še dejal.

Sledil je slovesen prerez traku, nove pridobitve v Veliki Račni pa smo tako tudi uradno predali svojemu namenu. Da bo uporaba teh pridobitev varna, da bomo v prometu ravnali odgovorno in varno, je pločnik in cesto blagoslovil grosupeljski župnik Janez Šket.

Za prijeten in kulturno bogat glasbeni del prireditve so s pesmijo in glasbo poskrbeli otroci Podružnične osnovne šole Kopanj in vokalno – inštrumentalna skupina Mlada Zarja.

 

Barbara Pirh, Občina Grosuplje

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …