Domov / Lokalno / VELIKA GASILSKA VAJA »BOŠTANJ 2017« POD GRADOM BOŠTANJ NA VELIKEM MLAČEVEM

VELIKA GASILSKA VAJA »BOŠTANJ 2017« POD GRADOM BOŠTANJ NA VELIKEM MLAČEVEM

V soboto, 21. oktobra 2017, v mesecu požarne varnosti, je pod gradom Boštanj na Velikem Mlačevem potekala velika gasilska vaja vseh 18 društev Gasilske zveze Grosuplje.

Vaja »BOŠTANJ 2017« je bila sestavljena iz treh sektorjev, kjer so se zgodili različni scenariji nesreče. Pri prvem je šlo za požar v gospodarskem objektu, vaja pa je tako vključevala gašenje namišljenega gorečega objekta, varovanje sosednjih objektov, preiskovanje notranjih prostorov ter oskrbo ponesrečencev. Pri drugem sektorju je šlo za delovno nesrečo pri IMV Kastelec. Ta vaja je vključevala posredovanje ob delovni nesreči z orodjem za tehnično reševanje, kjer so izpod avtomobila reševali delavca, izvajanje ukrepov v primeru nesreče z nevarno snovjo ter posredovanje prvih posredovalcev. Pri tretjem sektorju je šlo za gozdni požar. Potrebno je bilo posredovanje ob gozdnem požaru, ki je zaradi močnega vetra in strmega terena ušel izpod nadzora, zato se je vaji pridružil tudi helikopter Slovenske vojske. Štabna soba, kjer so koordinirali celotno vajo, je bila v prostorih gasilskega doma na Velikem Mlačevem.

Vajo si je skupaj s predsednikom Gasilske zveze Grosuplje Andrejem Bahovcem, podpredsednikom Gasilske zveze Grosuplje in predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje Iztokom Vrhovcem in poveljnikom Gasilske zveze Grosuplje Janezom Pezdircem ogledal tudi župan dr. Peter Verlič. Na prizorišče vaje pa so se pripeljali kar s helikopterjem Slovenske vojske.

Poveljnik Janez Pezdirc je po uspešno končani vaji vsem gasilcem čestital, ob tej priložnosti pa se zahvalil tudi pripravljavcem vaje, novim gasilskim častnikom Gasilske zveze Grosuplje. Skupino je vodil Gašper Remic, sodelovali so še Jure Boben, Miha Janežič, Uroš Mehle, Simon Sever in Nejc Bobek. »Res odlično načrtovana in odlično izvedena vaja,« je dejal in še povedal, da bodo sicer natančnejšo analizo vaje s poveljniki in vodstvom zveze naredili naknadno, pri tem pa izpostavili, kje bi bile možne izboljšave.

Vodja vaje Gašper Remic je ob tem dodal, da so se za lokacijo na Velikem Mlačevem odločili, ker je dokaj realna, tudi požar na tej lokaciji je že bil. Poseben izziv za vključitev v vajo pa je predstavljal prav helikopter Slovenske vojske.

»Moram reči, da mi je v velik ponos, da vodim tako močno operativno enoto v naši gasilski zvezi,« pa je dejal predsednik Andrej Bahovec in še povedal, da je s prikazom vaje, ki so jo pripravili novopečeni častniki, izredno zadovoljen. Občina je tako pod njihovim nadzorom popolnoma varna.

»Tudi jaz se pridružujem čestitkam in zahvalam,« je gasilcem dejal župan dr. Peter Verlič in se jim zahvalil tudi za čas, ki so si ga vzeli v soboto popoldne, čeprav bi bilo mogoče lepše doma. »Ampak tukaj ste preverili svojo usposobljenost in veste kaj vam povem, še z zraka smo videli, da ste najboljši,« je še dejal župan.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …