Domov / Lokalno / PODRUŽNIČNA ŠOLA MULJAVA PO ENERGETSKI PRENOVI PRIJETNEJŠA ZA BIVANJE

PODRUŽNIČNA ŠOLA MULJAVA PO ENERGETSKI PRENOVI PRIJETNEJŠA ZA BIVANJE

Na Muljavi je bil lep dan, še lepši kot običajno. Potekalo je namreč slovesno odprtje zaključka energetske sanacije Podružnične šole Muljava. Uporabniki, otroci in šolski delavci, so v prenovljeni šoli nastanjeni že od 1. septembra, a zdaj so le še dodali piko na i zelo uspešnemu projektu, ravno dan pred 70. obletnico obstoja te šole. 

Najprej je zbrane nagovorila vodja šole Barbara Potokar.

Med drugim je omenila kako zelo nujna je bila energetska sanacija šole in da jo veseli, da so zdaj lahko brez skrbi, kljub temu, da prihaja zima.

Vsi govorci so izražali zadovoljstvo, tudi ravnateljica vrtca Branka Kovaček.

Seveda je otroke, starše in druge zbrane nagovoril tudi župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, prisoten pa je bil tudi podžupan Tomaž Smole. 

Nove pridobitve se veseli skupaj z uporabniki, veseli pa ga tudi, da je sedaj obratovanje šole cenejše, bolj prijazno naravi in uporabnikom. Zahvalil se je vsem, ki so bdeli nad projektom. Roki so bili namreč kratki in se je res bilo pošteno potrudit, da so bili izpolnjeni. Ob koncu svojega nagovora je razveselil predvsem otroke, ki so kar zavriskali od veselja. Obljubil je namreč, da bo Občina zgradila še bolj sodobno otroško igrišče, a najprej morajo za to zagotoviti potrebna sredstva. Pričakujejo ga lahko v začetku naslednjega leta.

Poleg omenjene šole je ivanška občina energetsko sanirala še podružnično šolo v Stični, Ambrusu, stari del vrtca Polžek v Višnji Gori, zgradili pa so tudi prizidek k šoli v Višnji Gori. To je 5 izredno zahtevnih projektov, zato so bile poletne šolske počitnice za mnoge zelo naporne, poletni dopust pa skrajšan. Za izvajalca, podjetje Dulc, je bila to izredno naporna naloga, prav tako za celotno občinsko upravo, nadzornike in druge deležnike, ki so morali pokazati, da so ekipa in znajo sodelovati tudi v nemogočih razmerah, vremenskih in drugih. Bilo je namreč precej vroče poletje, vmes pa so večkrat presenetili tudi hudi nalivi, kar je le še onemogočalo tekoče izvajanje projekta.

Občina Ivančna Gorica si prizadeva ohraniti podružnične šole in po besedah župana jih nima namena ukinjati. Trdi namreč, da so te šole za posamezne kraje gibalo razvoja. Tudi najmanjšo v Temenici, katero obiskuje le okoli 10 otrok, želijo ohraniti.

Župan Dušan Strnad s ponosom pove, da v Ivančni Gorici ni več šole, vrtca ali objekta, ki bi bil dotrajan. Vse stavbe so prenovljene ali na novo zgrajene, zato, kot pravi župan, so vsi otroci nastanjeni v sodobnih prostorih, ki omogočajo uspešno delo tako njim kot tudi drugim uporabnikom. 

Zelo radi gradijo tudi javna otroška igrišča, ne samo šolskih. Po izgradnji igrišča v Šentvidu, Ambrusu, Ivančni Gorici in Višnji Gori, so se zdaj odločili tudi za Muljavo. Z igrišči imajo namreč zelo pozitivne izkušnje, zato se z veseljem lotevajo tudi tega projekta.

Program so popestrili simpatični pevsko-plesni nastopi otrok, ki so narisali nasmeh na obraz čisto vsakemu, še tako resnemu obiskovalcu.

Po slavnostnem prerezu traku so se vsi zbrani, z županom na čelu, podali na ogled šole in vrtca ter pogostitev, ki jo je pripravila šola.

Bilo je prijetno in domače, prav tako kot mora bit.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …