Domov / Lokalno / Slavnostno odprtje prizidka k Podružnični šoli Višnja Gora

Slavnostno odprtje prizidka k Podružnični šoli Višnja Gora

S slavnostnim prerezom traku so župan Dušan Strnad, ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, vodja PŠ Višnja Gora Barbara Pavovec, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica Branka Kovaček in direktor izvajalskega podjetja GPI Tehnika Drago Muhič, v petek, 10. novembra 2017, v uporabo predali prizidek k Podružnični šoli Višnja Gora. Prostori prizidka služijo namenu že od začetka šolskega leta.

Podružnična šola Višnja Gora, ki sodi pod matično šolo Stična, trenutno šteje 268 učencev in 48 vrtčevskih otrok. Izvajalec del, novomeško podjetje GPI Tehnika je zgradilo šest novih učilnic, od tega so štiri namenjene osnovnošolskem izobraževanju, dva prostora pa vrtčevski vzgoji. V prizidku so še sanitarije in trije tehnični prostori.

Izgradnja prizidka je bila nujno potrebna zaradi povečanega prirasta prebivalstva, tako naravnega kot selitvenega. Glede na demografsko rast bo šola po mnenju župana Občine Ivančna Gorica Dušana Strnada postopoma postala samostojna. Poglede pa usmerja tudi v bližnjo prihodnost, kjer bo v višnjanskem vrtcu Polžek potrebno zagotoviti dodatne prostore za vrtčevsko vzgojo. Vse je seveda odvisno od povečanega števila rojstev in od strategije šolstva, ki se pripravlja na občini. Kot je še dejal je skoraj vsa sredstva za gradnjo prizidka zagotovila Občina iz proračuna, sredstva v višini skoraj 150.000 evrov pa je prispeval Eko sklad – iz razpisa gradenj skoraj ničenergijskih stavb.

Eko sklad je sofinanciral toplotno izolacijo stavbe, toplotno črpalko in lesena okna. Hkrati se je z novim prizidkom v uporabo predalo tudi novo šolsko dvigalo, ki bo omogočilo nemoten prehod gibalno oviranim osebam iz pritličja v prvo nadstropje šole. Novih pridobitev v Višnji Gori, ki v naslednjem letu praznuje 540 letnico pridobitve mestnih pravic, so po županovih besedah šolarji zelo veseli.

Ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar je zbranim orisal zgodovino šolstva v Višnji Gori. Prvo znano omembo zasledimo že davnega leta 1496. Kraj je po njegovih besedah doživljal vzpone in padce in z njim tudi šolstvo. Prvo namensko zgrajeno šolsko zgradbo je dobil leta 1906. Takratna Višnja Gora je imela sedež sodišča, davkarije, odvetnike, obrtnike, trgovce,… Bila je pravo, a malo mestece in šola je predstavljala veliko priložnost za mlade učene glave. Šola v starem mestnem jedru je služila svojemu namenu vse do leta 1999, ko so vstopili v sedanjo šolo. Kot pravi Potokar so v vsej 18 letni zgodovini šolo ves čas posodabljali. Pred leti je šola dobila energetsko preobleko, zdaj še prizidek, za kar se je na prireditvi vsem zaslužnim, še posebej županu, tudi zahvalil.

Zbrane sta nagovorili še vodja višnjanske šole Barbara Pavovec in ravnateljica vrtca Branka Kovaček. Tudi slednji sta izrazili zadovoljstvo nad novimi pridobitvami.

Slavnostno odprtje prizidka so skozi glasbo, ples in igro popestrili učenci šole in malčki dveh oddelkov vrtca v novem prizidku.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …