Domov / Lokalno / KLEPETALI SMO Z ŽUPANOM OBČINE ŠKOFLJICA

KLEPETALI SMO Z ŽUPANOM OBČINE ŠKOFLJICA

Tokrat smo se razveselili obiska župana občine Škofljica, Ivana Jordana. Beseda je tekla o marsičem, kar je pomembno za omenjeno občino in njihove prebivalce. Občina Škofljica sodi med manjše in mlajše slovenske občine, od 212-tih. Kar na številnih področjih podira rekorde. Med temi je zagotovo najvišja prirast prebivalcev, za več kot 100% v 22-letnem obstoju občine. Sodi med najbolj vitalne slovenske občine, saj ima ravno najvišji prirast otrok in mladih. 

Statistika je torej spodbudna.  Govora je bilo tudi o tem, da so spomladi predali v uporabo I. fazo nove podružnične osnovne šole na Lavrici.

 Še bolj kot statistični podatki, so za občine zanimive in poučne analize, ki jih iz številnih kazalnikov že vrsto let pripravlja neodvisna strokovna organizacija, pod okriljem Zlati kamen.

Občina Škofljica je že peto leto zapored dobitnica priznanja, kot ena najbolj razvijajočih se občin, učinkovitosti delovanja na različnih področji, odličnih pogojev bivanja in tudi zdravega življenjskega okolja.

Z županom smo med drugim spregovorili tudi o komunalni infrastrukturi. Znano je, da je evropska finančna perspektiva 2010- 2014, ki je omogočala sofinanciranje komunalnih projektov v občinah, zaključena. Škofljici je uspelo pridobiti okoli 6. mio/€ nepovratnih sredstev za obnovo glavnega kanalizacijskega in vodovodnega voda, v občini pa je še kar nekaj naselij brez tovrstne infrastrukture, a Občina ima še veliko načrtov, ki bodo prinesli izboljšave.

Pred kratkim so obnovili javno razsvetljavo po celotni občini, zamenjali okoli 1.000 luči. Tudi lokalnih cest ne pustijo pri miru. Letos so preplastili del ceste Vrh nad Želimljami, Pleše.

Znano je, da so poleg odprtja Doma starejših občanov, oskrbovanih stanovanj, pridobili na novo še eno koncesijo za zdravnika splošne medicine, tako da sedaj v zdravstvenem domu Škofljica delujeta dva zdravniška tima.

Povečalo se je tudi število registriranih društev, ki vsako po svoje občini daje nekaj posebnega in koristnega.

Občina ima izdelano strategijo in projekte, žal pa izvedba brez dodatnih finančnih sredstev s strani države, ni realna. Vsaj v kratkem času ne. Župan in njegova ekipa ostajajo optimistični.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …