Domov / Lokalno / PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI NA POLICI 2017

PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI NA POLICI 2017

V torek, 26. decembra 2017, ob dnevu samostojnosti in enotnosti, je na Polici potekala maša za domovino, katero je obhajal poliški župnik dr. Jože Plut, po maši pa je bila proslava s slavnostnim koncertom domovinskih in božičnih pesmi, katere so se udeležili tudi župan, dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik Krajevne skupnosti Polica Mitja Gioahin.

Lucija Brčan, povezovalka programa, je izrazila veselje vseh krajank in krajanov na Polici, saj so druženje v okviru župnije in gasilskega društva na široko razširili še v novo Podružnično osnovno šolo Polica in njene večnamenske prostore. Povedala je, da je najnovejše množično sodelovanje krajanov pri športnih, kulturnih in socialnih aktivnostih šele pokazalo kako veliko jih je. V imenu vseh krajank in krajanov iz Police se je povezovalka zahvalila Občini Grosuplje in Krajevni skupnosti Polica, da sta vztrajali pri dokončni izvedbi drage, a nujne investicije – Podružnične osnovne Šole Polica, saj jim le-ta omogoča prijeten kotiček za druženje starejše in mlajše generacije.

Župan dr. Peter Verlič je ob državnem prazniku vse lepo pozdravil. V svojem nagovoru je povedal, da bo prihodnje leto minilo 10 let odkar je Slovenija, kot nova članica EU, iz vzhodnega komunističnega bloka, prva predsedovala Evropski uniji. Takrat je Evropski svet vodil tedanji predsednik vlade Janez Janša, ki je postal predsednik Evropskega sveta, in to je do danes najvišja politična funkcija, ki jo je kdorkoli od Slovencev imel v državi po osamosvojitvi Slovenije. Poudaril je, da nikoli ne bo pozabil trenutka, ko smo nastopili v Evropskem parlamentu in kjer smo pred različnimi narodi govorili slovensko. »Tako lepo je bilo slišati slovenski jezik kot enega izmed enakopravnih in demokratičnih jezikov«, je še dejal. Nehote so se mu v tistem trenutku misli vrnile v obdobje služenja vojaškega roka, kjer niso smeli govoriti našega jezika. Vendar vmes se je zgodilo nekaj lepega. Zgodil se je plebiscit. Takrat smo bili Slovenci enotni in zato postali tudi samostojni. Žal danes v državi ni več čutiti takšne energije in domoljubja, kot ga je bilo čutiti leta 1990 in kakršnega imajo danes Združene države Amerike s predsednikom Trumpom na čelu. Župan je ob tej priložnosti izpostavil Občino Grosuplje, v kateri smo ponosni domoljubi, kar se vidi že po zastavah, katere plapolajo na avtocestnem priključku na Malem Vrhu, v Boštanju, Račni, Ilovi Gori, zagotovo pa bo zastava kmalu zaplapolala tudi na Polici. Na koncu je župan dr. Peter Verlič navzočim zaželel ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti in vse dobro v letu 2018, v katerem bomo potrebovali še veliko državljanskega poguma.

Vokalna skupina Stezice, pevci in pevke Poliškega okteta, otroškega župnijskega pevskega zbora Polica ter harmonikarja Maj Šeme in Klemen Skubic so nas popeljali v svet božičnih in domovinskih pesmi, povezovalka Lucija Brčan pa se je na koncu proslave lepo zahvalila velikemu domoljubu, gostitelju in poliškemu župniku dr. Jožetu Plutu za pomoč pri tako lepo izpeljani prireditvi.

 

Barbara Pirh

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …