Domov / Lokalno / »Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno«.

»Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno«.

Nacionalna akcija za večjo varnost motoristov, ki je potekala od 26. marca do 8. aprila 2018, se zaključuje. Nacionalno preventivno akcijo za motoriste vodi in koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z drugimi organizacijami. Kljub temu, da se prvi del akcije zaključuje, to ne pomeni, da se zaključujejo tudi prizadevanja in aktivnosti za izboljšanje varnosti motoristov v prihodnjih tednih in mesecih na naših cestah, saj se motoristična sezona zaradi dolge zime šele zares začenja. 

V času akcije je bilo zaseženih 21 enoslednih motornih vozil (motornih koles in mopedov), 888 voznikov enoslednih motornih vozil je bilo preizkušenih z alkotesti, pri katerih je bilo ugotovljenih 15 kršitev. 29 voznikom enoslednih motornih vozil je bil odrejen strokovni pregled za alkohol, trem pa strokovni pregled na prepovedane droge. Žal sta ob začetku motoristične sezone umrla dva motorista. V prvih treh mesecih letošnjega leta se je šest voznikov motornih koles hudo  poškodovalo in 10 lažje. Od vseh udeleženih  jih je 14 povzročilo prometno nesrečo. Najpogostejši vzrok za nesreče je bila neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilno prehitevanje. Ponovno se potrjuje dejstvo, da so motoristi ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v cestnem prometu. 


Agencija za varnost prometa je v času akcije izvedla Raziskavo o vedenju in navadah motoristov, kjer so anketirali več kot 5.300 motoristov iz vse Slovenije. Raziskava bo podlaga tudi za pripravo dodatnih aktivnosti in ukrepov za večjo varnost motoristov. Prve ugotovitve  kažejo, da je bil skoraj vsak peti motorist v zadnjih dveh letih že udeležen v prometni nesreči z motorjem, nekateri celo večkrat. Pri teh nesrečah, je vsak tretji motorist utrpel hude poškodbe oziroma velika večina motoristov (86 %) se je v zadnjih dveh letih že znašla v kritični situaciji na cesti, a so se uspeli uspešno izogniti trku.  Pomemben je tudi podatek, da še vedno tretjina motoristov servisira motorno kolo izven registriranih servisnih delavnic. Več kot polovica motoristov (57 %) meni, da bi na boljšo prometno varnost vplivala izgradnja dirkališča, več osveščanja vseh voznikov motornih vozil, več preventivnih delavnic in treningov, itd. Raziskava bo v prihodnjih dneh objavljena na spletni strani Agencije za varnost prometa. 

About admin

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.