Domov / Izobraževanje / Teden gozdov v občini Grosuplje

Teden gozdov v občini Grosuplje

Teden gozdov je prireditev, ki že več kot 40 let, vsako leto konec maja, poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd, in širši javnosti posebej predstavi pomen gozda in gozdarstva za blaginjo celotne družbe. Teden gozdov 2018 bo potekal med 28. majem in 3. junijem 2018, zaznamuje pa ga preko 80 prireditev in dogodkov pod skupnim naslovom »Gozd je kultura«. Uvodna prireditev bo 26. maja 2018 na Cerovem, kjer bomo svečano otvorili razširjeno naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca in vaško jedro Cerovo, tam bo potekalo tudi srečanje evropopotnikov 2018.

Direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar je povedal, da si v občini Grosuplje zelo prizadevamo za razvoj zelenega turizma. Nenazadnje smo tudi v svojem dolgoročnem strateškem načrtu turizem izpostavili kot eno od velikih priložnosti za občino Grosuplje. Tam smo usmeritev Občine Grosuplje izpostavili s tremi G-ji, ki v slovenščini pomenijo gospodarnost, gostoljubnost in globalnost, v angleščini pa tej trije G-ji pomenijo Grosuplje goes green. Zavedamo se visokih potencialov, ki nam jih nudi narava, zato si želimo razvijati predvsem pohodništvo, kolesarstvo, izletništvo. »Ta naravoslovna učna pot oz. njena razširitev, katere namen je poleg pohodništva tudi spoznavanje gozda in življenja v njem, bo tako za nas pomenila veliko dodano vrednost,« je dejal in še povedal, da bosta v to naravoslovno učno pot vključeni tudi dve naši najmočnejši turistični točki, ena je Županova jama, ki je pravi podzemni biser slovenskega krasa, druga pa je Tabor Cerovo, ki je eden redkih protiturških taborov na Slovenskem, ki se je ohranil do današnjih dni. Ob tem je še dodal, da v občini Grosuplje od začetka leta deluje Zavod za turizem Grosuplje, prav tako imamo v Grosupljem ustanovljen Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, ki je v prvi vrsti zadolžen za pridobivanje evropskih sredstev. MRC občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje je tako igral pomembno vlogo tudi pri pridobitvi evropskih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, s katerimi je bila ta razširitev naravoslovne učne poti tudi sofinancirana.

 

Predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah je izpostavil, da je njihova glavna naloga skrb za evropske pešpoti v naši državi, za njihovo promocijo in pa seveda prehodnost. Takšne poti v Sloveniji so tri, E6, E7 in E12, v skupni dolžini 1000 km. Skozi Grosuplje poteka evropska pešpot E6, ki se v naši državi prične v Radljah ob Dravi, v bližini Grosupljega se sreča z evropsko pešpot E7, v Strunjanu z evropsko pešpot E12, nadaljuje pa se naprej proti Grčiji. Evropopotniki se vsako leto srečajo na drugi lokaciji v naši državi, letos bo to 26. maja na Cerovem, kjer bodo podelili tudi 50 priznanj tistim, ki so v preteklem letu prehodili eno od evropskih pešpoti v naši državi. Na pot do Cerovega se bodo odpravili že v petek, 25. maja, in sicer iz Jevnice do Grosupljega, v soboto, 26. maja, bodo pot nadaljevali iz Grosupljega do Cerovega. Komisija za evropske pešpoti v Sloveniji je vključena v Evropsko popotniško zvezo, ki skrbi za 12 evropskih pešpoti, ki povezujejo celotno Evropo na način, da jo lahko prehodimo po dolgem in počez. Dolžina vseh teh poti je 60.000 km.

Predsednik društva Cer Cerovo Marjan Koščak in oblikovalka Andreja Lotrič sta povedala,  da je bila naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca sprva zasnovana v Logu, zdaj pa se širi na območje v krožni dolžini 5,2 km. Start poti je v vasi Cerovo, kjer je nastalo tudi vaško jedro, nato se spustimo v Log pod Cerovim, pot se ob gozdnem robu nadaljuje do Podloma, kjer je predstavljena dežela Podlomarjev, nato se po kraškem terenu dvignemo do Županove jame, nato do Tabora Cerovo, ter se od tam naprej spustimo nazaj v vas Cerovo. Vaško jedro Cerovo predstavlja točko druženja, je tudi startna točka naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca in hkrati počivališče na evropski pešpoti E6.

 

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.