Domov / Kultura / 50 let neprekinjenega delovanja Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo
Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

50 let neprekinjenega delovanja Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo

V letošnjem letu 50 letnico neprekinjenega delovanja praznujeta Ženski in Moški pevski zbor Vidovo iz Šentvida pri Stični. Jubilej so proslavili s sobotnim koncertom v kulturnem domu v Šentvidu pri Stični z nastopom obeh zborov in domačih folkloristov. Na ogled so postavili tudi fotografsko razstavo o polstoletnem delovanju. Ženski in Moški pevski zbor Vidovo sta bila ustanovljena leta 1968 in od takrat neprekinjeno delujeta. Pobudnik za ustanovitev obeh zborov v Šentvidu pri Stični je bil domačin in član slovenskega okteta Tone Kozlevčar. Na začetku je bilo v ženskem zboru 38, v moškem pa 43 pevcev. Zbora sta pomembno vplivala tudi na začetek Tabora slovenskih pevskih zborov, ki bo letos v Šentvidu pri Stični potekal 49-ič. Slavnostni nagovor na prireditvi je imel župan Dušan Strnad, ki je povedal, da je 50 letno obdobje res lep jubilej petja.

Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

Šentviški pevci niso peli samo zase, za svoj kraj, peli so za vso Slovenijo in zamejce. Vsako leto so prireditve bolj kvalitetne in kultura v Šentvidu živi. Svoj nagovor župan Dušan Strnad zaključil s podelitvijo spominskega kovanca Prijetno domače, ki ga župan podeljuje posameznikom in organizacijam ob posebnih dosežkih in njihovih jubilejih. Kovanec sta sprejela predsednika zborov Boris Sadar in Anamarija Škrjanc Štruc.

Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

Na koncertu ob 50 letnici neprekinjenega delovanja moškega in ženskega pevskega zbora Vidovo iz Šentvida pri Stični so bila podeljena priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, tistim, ki že dolgo leto ustvarjajo in veliko prispevajo k domači kulturi. Najvišje častno Gallusovo zlato značko za petdeset let prepevanja v šentviškem Moškem pevskem zboru Vidovo je prejel Stane Peček. Čestitke za visok jubilej so pripravili tudi Šentviški slavčki, ki so zboroma podarili sadiko drevesa.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.