Domov / Lokalno / Tradicionalno praznovanje dneva državnosti na Polževem
Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

Tradicionalno praznovanje dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je že 16.leto zapored v sodelovanju z Občinsko turistično zvezo, Zavodom Prijetno domače in Zvezo kulturnih društev Ivančna Gorica na Polževem pripravila svečanost v počastitev dneva državnosti na Polževem.  Začelo se je z mašo za domovino v cerkvici svetega Duha na vrhu Polževega, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, skupaj z nekaterimi duhovniki iz sosednjih župnij, med njimi je bil tudi msgr. Jože Plut. V uvod v bogoslužje je škof Šuštar blagoslovil na novo pridobljen oltar in ambon, za kar so po besedah krškega župnika Dejana Pavlina zaslužni vaščani tukajšnje soseske.

Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

Po maši se je praznovanje nadaljevalo na prostem pred cerkvijo, kjer je uvodoma zbrane nagovoril župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Kot je povedal, vsakoletno druženje ob starodavni cerkvici na Polževem pripomore k zavedanju, da domovina ni bila podarjena, ampak si jo je bilo treba priboriti. Tu gre velika zahvala veteranom Vojne za Slovenijo in takratnim politikom, ki so bili pogumni in storili pomembne korake, da imamo svojo državo. »Naj nam bo današnji dan v vzpodbudo, da se splača živeti in delati za domovino, ter da smo prepričani, da bodo naši otroci in vnuki še naprej živeli v državi, kot smo jo mi prejeli od naših prednikov«, je spodbudno zbrane nagovoril eden od pobudnikov, da se na Polževem vse od leta 2003 poklonimo domovini.

Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

Letošnji slavnostni govornik na Polževem je bil predsednik Zbora za republiko France Cukjati, ki je zbranim dejal, naj bo dan državnosti tudi praznik tiste povezovalne sile, ki vse posameznike trajno in kakovostno povezuje v enoten narod, v enotno državo. Brez izključevanja in sovraštva, brez delitve na prvo in drugo razredne. Praznik torej tiste državnosti, ki je še nismo v celoti ustvarili, smo jo pa sanjali ob osamosvojitvi – in že tisoč let prej. »Dokler bomo v svojih srcih nosili te sanje o svoji domovini, nosili neuklonljivo voljo preobraziti jo, bo ta domovina na poseben način živela in zorela. In z njo naša zavest in veselje, da nas prav te sanje, ta volja povezuje v narod.  To niso sanje o kakršnikoli državi, ampak sanje o slovenski državi, o kateri  je Cankar v Božja usta položil vzklik: »Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!«, je še dodal Cukjati. Že vse od začetka pri slovesnosti sodeluje Mešani pevski zbor župnije Krka, letos pa so ga z recitacijami popestrili člani Literarne sekcije Kulturnega društva Krka ter dekliška Vokalna skupina Ambaile iz Ambrusa. Praznovanje se je zaključilo pri hotelu Polževo s tradicionalnim golažem.

Foto: Gašper Stopar občina Ivančna Gorica

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.