Domov / Lokalno / Noč netopirjev v Županovi jami pri Grosupljem

Noč netopirjev v Županovi jami pri Grosupljem

V soboto, 8. septembra boste netopirje lahko spoznali na poseben, zanimiv način. V sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bo Županova jama gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti. V Županovi jami, ki leži le 27 km od Ljubljana v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od več kot trideset vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.

Program Mednarodne noči netopirjev bodo na ploščadi pred jamo začeli ob 16:00 z ustvarjalnimi delavnicami. Izdelovali bodo netopirnice – lesene »hiške«, ki jih pritrdimo na drevo in ki jih lahko netopirji uporabijo za poletno zatočišče, v katerem vzgajajo svoje potomce. Preizkusili se bodo tudi v izdelovanju »netopirjev« iz različnih materialov. O tem, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se pravzaprav vanjo zatekajo, se bodo poučili med vodenim ogledom Županove jame, ki se bo začel ob 17. uri. Otroke bo spremljal netopir Branko.

Ob 18:30 se bo program spet nadaljeval na površju, pred jamo, s strokovnim predavanjem, ki ga pripravlja Jaka Kregar iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Mlajši otroci bodo lahko sodelovali na pravljični urici. Po predavanju, ko se bo začelo mračiti, pa bodo s pomočjo pretvornikov UV zvoka prisluhnili netopirjem, ki bodo izletavali iz jame.

Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila, saj v notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,6 °C. Vstopnina v jamo je 9 EUR odrasli, 7 EUR šolski otroc, predšolski v spremstvu staršev brezplačno, material za izdelavo netopirnice 5 EUR. Dogodki Mednarodne noči netopirjev, ki bodo potekali na površju (predavanje, delavnice, poslušanje netopirjev) so brezplačni.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.