Domov / Lokalno / 10. TRADICIONALNI JESENSKI POHOD PO POTI KULTURNE DEDIŠČINE ŠMARJE – SAP

10. TRADICIONALNI JESENSKI POHOD PO POTI KULTURNE DEDIŠČINE ŠMARJE – SAP

V soboto, 6. oktobra je bil  v organizaciji Turističnega društva Šmarje – Sap  jubilejni že 10. tradicionalni jesenski pohod Po poti kulturne dediščine Šmarje – Sap. Pohodniki, domačini, občanke in občani, prišli pa so tudi iz Ljubljane in od drugod, smo se zbrali pred Družbenim domom Šmarje – Sap, nato pa se odpravili na 9 km dolgo pot, ki nas je tokrat vodila po obronkih nekdanje rimske ceste, ki je potekala skozi območje Šmarja – Sapa, mimo železnodobnega arheološkega najdišča Magdalenska gora do Podgorice, prijeten pohod pa smo zaključili s toplo malico v gostilni Slamar. Na poti, pod Farovškem hribom, so prisostvovali tudi slavnostnemu odprtju prenovljene informacijske točke št. 4 na Poti kulturne dediščine Šmarje – Sap.

Zbrane pohodnike, med katerimi sta bila tudi direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar, predsednik Turističnega društva Šmarje – Sap Jože Grozde, ki je bil na poti tudi vodič, pridružil se je je tudi župan dr. Peter Verlič.

Po dolini šmarski je dejansko potekala rimska javna cesta, ki je vodila iz Italije, v Panonijo in dalje na Balkan. Mestoma si dejansko lahko ogledamo posamezne odseke trase rimske ceste, ponekod so ohranjene kolesnice in kakšni novčki ali žebljički rimskih vojakov ali pa pohodnikov, ki so jih na cesti zgubili. Večkrat najdemo tudi posamezne rimske najdbe ali grobišča, ki so posredni dokaz. Rimljani so gradnji in vzdrževanju cest posvečali veliko pozornosti, saj so le dobre povezave omogočale tako ekonomski razcvet, nemoteno delovanje državne uprave, kot tudi obrambo v primeru vpadov sovražnikov. Ceste so bile rangirane, najpomembnejše so bile ravno javne ceste, ki jih je gradila država, sledile so vojaške, lokalne in zasebne ceste. Po propadu rimske državne uprave v našem prostoru je bil v 5. stoletju denarni pretok prekinjen, cestne mreže od takrat pravzaprav ni nihče več vzdrževal. Vendar pa so bile ceste prvotno tako odlično grajene in profesionalno trasirane, da kljub temu pogosto ostajajo najboljša povezava med dvema prometnima točkama. Kasnejše cestne trase so pogosto sovpadale z rimskimi, kar je v glavni meri posledica logike sledenja najugodnejšim terenskim razmeram, deloma pa tudi tradicionalnim potem. In prav na območju med Ljubljano in Vrhniko oz. Višnjo Goro je ta logika prostora, izogibanje močvirnemu barju, pa naravna vrata med Škofljico in Šmarjem – Sapom, prispevala k temu, da se trasa cestnih povezav od prazgodovine do danes ni bistveno spremenila.

Foto: občina Grosuplje

Župan dr. Peter Verlič je med drugim povedal, da je Medobčinskemu razvojnemu centru občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje, pred kratkim preko programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška uspelo pridobiti cca. 700.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev za ureditev Krajinskega parka Radensko polje. Med drugim bomo pri izviru Šice uredili vstopno točko v krajinski park. Župan  verjame, da ima veliko perspektive tudi Pot kulturne dediščine Šmarje – Sap, če ne zaradi drugega, že zaradi same Magdalenske gore. Najdba naj bi bila bogatejša kot v samem Hallstattu. »Tako da, mi na občini smo pozitivno naravnani, društva, kot je vaše, pa nas spodbujate,« je dejal župan in še povedal, da bomo turizmu v naslednjem mandatu namenili veliko več pozornosti. K temu je dodal, da se v naslednjem mandatu odpira tudi Mestni park Koščakov hrib, Športni park Grosuplje, tako kot Grosuplje bo tudi Šmarje – Sap dobilo svoj center, pri gasilskem domu, s poslovno stanovanjskim objektom in osrednjim trgom. Župan dr.Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar , predsednik Krajevne skupnosti Šmarje – Sap Janez Pintar in predsednik Turističnega društva Šmarje – Sap Jože Grozde so zasadili lipo, ki bo vedno spominjala na ta lep dogodek, hkrati pa poleg informativne table lepo krasila informacijsko točko št. 4 na Poti kulturne dediščine Šmarje – Sap.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.