Domov / Lokalno / Jurčičevo literarno pot prehodilo več kot 7.000 pohodnikov

Jurčičevo literarno pot prehodilo več kot 7.000 pohodnikov

Pohod od Višnje Gore skozi Krko do Muljave vsako leto prvo soboto v marcu začne sezono planinskih pohodov. Ker pa se imenuje po našem prvem romanopiscu Josipu Jurčiču, ki za prozo predstavlja to, kar predstavlja Prešern za poezijo, je pohod tudi literarni. Pohodniki so tako lahko na letošnjem tradicionalnem 26. pohodu po Jurčičevi šolski pešpoti sodelovali tudi v nagradnem literarnem kvizu, pri reševanju pa so jim ob poti pomagale informacijske table z namigi ter številni Jurčičevi junaki iz njegovih črtic in povesti, ki vsako leto oživijo ravno na dan pohoda.

Med pohodniki je bilo opaziti veliko “čebelc”, kar niti ni tako presenetljivo, saj letošnji pohod sovpada s pustno soboto, Višnja Gora, ki se lahko pohvali s 540-letnico mestnih pravic, pa je rojstni kraj najbolj marljive pasme čebele na svetu. Kranjska sivka po zaslugi barona Emila Rotschutza, ki je živel in se s čebelami ukvarjal v gradu Podsmreka pri Višnji Gori, že 150 let nabira med in cvetni prah po vseh svetovnih celinah. Slavnostni govornik predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je pohodnike zato podučil, da je tudi na Jurčičevi domačiji čebelnjak in da so tudi čebelji pridelki zagotovo pripomogli k ustvarjalni moči Josipa Jurčiča.


Župan Ivančne Gorice Dušan Strnad se je zahvalil in pohvalil prizadevanja in pomoč pri organizaciji letošnjega pohoda, na katerem je sodelovalo 17 lokalnih društev in organizacij z več kot 200 prostovoljci, ki so od začetka do konca poti pohodnikom izkazovali pristno dolenjsko gostoljubje.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.