Domov / Lokalno / NACIONALNI POSVET V OKVIRU EVROPSKEGA PROJEKTA LOCAL4GREEN: POTENCIALI OBČINSKEGA PRORAČUNA OBČINE GROSUPLJE, ZA PROMOCIJO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE

NACIONALNI POSVET V OKVIRU EVROPSKEGA PROJEKTA LOCAL4GREEN: POTENCIALI OBČINSKEGA PRORAČUNA OBČINE GROSUPLJE, ZA PROMOCIJO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE

Grosuplje Goes Green. Da bo tudi prihodnost naše občine zelena. Na strehah Osnovne šole Brinje Grosuplje in Športne dvorane Brinje Grosuplje smo namestili sončno elektrarno, energetsko smo obnovili naše vrtce, šole, pa tudi stari del zdravstvenega doma, postavili smo več polnilnih postaj za električna vozila s po dvema parkirnima mestoma ter pričeli s plinifikacijo občine. Nova moderna Čistilna naprava Grosuplje že več let skrbi, da se odpadna voda prečisti in tako vrne nazaj v naravo spet čista, uporaba javnega potniškega prometa pa je za njegove uporabnike, občanke in občane naše občine, vsako leto bolj prijazna. Nov korak v smeri te trditve je nova parkirna hiša P + R Grosuplje, z gradnjo katere pričnemo že to pomlad. Z zasledovanjem Celostne prometne strategije občine Grosuplje pa bomo z urejenimi pločniki in kolesarskimi stezami vedno več pozornosti namenjali tudi pešcem in kolesarjem.

Kot zelena občina aktivno sodelujemo v evropskem projektu LIFE Climate Path 2050 (Podnebna pot 2050), ki je namenjen spremljanju napredka in načrtovanju podnebnih ukrepov za zmanjšanje emisij na področjih stavb, prometa, industrije, kmetijstva, gozdarstva in odpadkov. V okviru projekta je bil med drugim za občine vzpostavljen tudi Lokalni semafor podnebnih aktivnosti.

Sodelujemo pa tudi v evropskem projektu Local4Green – Local Policies for Green Energy (Lokalne politike za zeleno energijo). V okviru tega projekta je v petek, 8. marca 2019, na Gospodarskem razstavišču, v okviru sejma DOM, potekal že drugi posvet, tokrat z naslovom Nacionalni posvet o potencialih občinskega proračuna za promocijo obnovljivih virov energije.

Aktivnosti na področju širjenja rabe obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) so namreč na področju energetike ključnega pomena za uspešen prehod v trajnostno družbo. Zelo pomembno vlogo pri tem pa igrajo prav občine, ki so z izvajanjem različnih ukrepov za doseganje trajnostnih ciljev hkrati tudi vzor občankam in občanom, da bodo tudi njihova ravnanja odgovorna.

V prvem delu posveta smo se seznanili z namenom in cilji projekta Lokalne politike za zeleno energijo in z metodologijo pristopa k preoblikovanju fiskalne politike za spodbujanje rabe OVE. Spregovorili smo tudi o pozitivni in negativni davčni diskriminaciji. V drugem delu pa so predstavniki občin, ki v projektu sodelujejo: Grosuplje, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Kranj, Križevci, Lenart in Trebnje, predstavili dejavnosti in načrte teh občin na področju rabe OVE.

Posveta se je tako udeležila tudi vodja Medobčinskega razvojnega centra občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje Jasmina Selan, prav tako so na posvetu sodelovali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Projekt Local4Green bo sicer trajal do konca oktobra 2019, njegov namen pa je pomagati lokalnim skupnostim pri pripravi in uveljavitvi inovativnih lokalnih fiskalnih politik, usmerjenih v promocijo rabe obnovljivih virov energije v javnem in zasebnem sektorju.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.