Domov / Lokalno / 110. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

110. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA GROSUPLJE

V soboto, 30. marca 2019, je potekal slavnostni 110. redni letni občni zbor Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje. Slavnostni občni zbor so s svojo prisotnostjo počastili: predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, župan občine Grosuplje in častni pokrovitelj slavnostnega občnega zbora dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Regije Ljubljana 2 Uroš Gačnik, predsednik Gasilske zveze Grosuplje Andrej Bahovec, poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, poveljnik Civilne zaščite Grosuplje Niko Mihičinac, nekdanji komandir Policijske postaje Grosuplje Milan Stojaković, župnik in dekan Janez Šket ter nekdanji grosupeljski župnik Frančišek Novak. Prav tako so se občnega zbora udeležili: predsedniki komisij pri Gasilski zvezi Grosuplje, predsedniki nekaterih drugih gasilskih zvez, občinski in krajevni svetniki, častni člani, predstavniki društev naše gasilske zveze in ostalih prijateljskih društev, njihov generalni donator Lado Kastelec in tudi nekateri drugi donatorji, ki jim pomagajo, prijatelji društva. Seveda so bili na 110. rednem letnem občnem zboru društva prisotni tudi domači predsednik Iztok Vrhovec in domači poveljnik Jošt Kadunc, pa članice in člani grosupeljskega društva.

»Razlog današnjega druženja je lepa priložnost za srečanje, radostno bomo prehodili poti rasti in razvoja, ki jih je v 110 letih naredilo društvo. Letos obeležujemo 110 let Prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje in to je začetek praznovanja,« je zbrane na slavnostnem občnem zboru pozdravila voditeljica Tadeja Anžlovar.

Predno pa smo prešli na tisti slavnostni del dogodka, smo prisluhnili poročilom o delu društva v preteklem letu in o njegovih načrtih za naprej. Sprva se je torej odvil uradni del občnega zbora.

Kot smo slišali v poročilu predsednika Iztoka Vrhovca o delu društva za leto 2018, ki ga je sicer podal njegov namestnik Janez Kavšek, je bilo minulo leto razgibano na vseh področjih delovanja društva.

V februarju je v njihovih prostorih potekala seja regijskega sveta Ljubljana II. in mladinski občinski kviz. Mladina se je udeležila tudi kviza Spojka v Bevkah. V marcu je potekal 109. redni volilni občni zbor društva, pa tudi 9. zbor njihovih mladih. Prav tako se je mladina v marcu udeležila regijskega kviza v Žalni. Maja so skupaj s PGD Gatina in PGD Spodnja Slivnica organizirali tradicionalno Florijanovo mašo. Mladi so se v tem mesecu udeležili tudi občinske orientacije v Št. Juriju. V juniju so kot vsako leto organizirali gasilsko veselico z ansamblom Gamsi in Petkovo pumpo. Mladina se je udeležila regijske orientacije, ki je potekala v Zdenski vasi, in mladinskega tekmovanja v Benediktu. Srečanje gasilske mladine iz naše zveze pa je potekalo v Žalni. Prav tako so v tem mesecu z operativnimi člani pomagali po neurju v občini Črnomelj. Avgusta so se ponovno podali na Triglav. Septembra so se mladinci udeležili iger brez meja, prav tako so jih mladi in njihovi veterani zastopali na državnem tekmovanju za memorial Matevža Haceta v Gornji Radgoni. Oktobra so bili gostitelji občinskega tekmovanja, sodelovali so na vaji evakuacije na osnovni šoli in vrtcu v Žalni ter na dogodku NVO gre v šolo. V mesecu požarne varnosti so organizirali tudi vajo z več društvi v Domu starejših občanov Grosuplje. Članice pa so se udeležile letnega srečanja vseh članic Regije Ljubljana II v Šmarju – Sapu. V novembru je v Grosupljem potekala seja poveljstva Gasilske zveze Slovenije, ki jo je vodil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Svoje srečanje so takrat imeli tudi veterani v Ponovi vasi. Mesec november pa je žal zaznamovala tudi eksplozija v Pekarni Grosuplje. Kot že tradicionalno velja za december, so se v tem mesecu zbrali ob zaključku leta, z mladino praznično okrasili gasilski center in sprejeli betlehemsko lučko.

Vse leto so operativni člani imeli več različnih vaj in večkrat lepo sprejeli otroke iz vrtcev in šol ter najmlajšim prikazali gasilsko tehniko v različnih oblikah. V tem letu so nabavili tudi nekaj operativne gasilske opreme za intervencije, izvedenih je bilo veliko vaj, izobraževanj, operativna enota pa je posredovala na 74-ih intervencijah.

Leto 2018 si bodo grosupeljski gasilci zapomnili tudi po uspešni sanaciji v prometni nesreči poškodovanega vozila GVC 16/25 v letu 2017. V dobrih osmih mesecih po nesreči je bilo vozilo skrbno popravljeno in pripeljano nazaj. Danes znova služi svojemu namenu. Ob tej priložnosti se je namestnik predsednika PGD Grosuplje Janez Kavšek v imenu predsednika Iztoka Vrhovca posebej zahvalil podjetju Avtotransporti Kastelec, ki je saniralo podvozje vozila, in podjetju Rosenbauer, ki je obnovilo nadgradnjo. Posebna zahvale gre tudi vodstvu zavarovalnice Triglav, s katerim so se ves čas konstruktivno pogovarjali.

Kot je v nadaljevanju še povedal, ima društvo veliko načrtov tudi za letošnje leto. Posebej pa ga bo zagotovo zaznamovalo praznovanje 110-letnice obstoja društva.

In prav zato je rednemu delu občnega zbora tokrat sledil še slavnostni del. Zbrane je nagovoril predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec.

»Leta 1909 so naši predniki zapisali prva t.i. Pravila o delovanju gasilnega društva Grosuplje in z ustanovno listino istega leta je bilo društvo tudi ustanovljeno. Ustanovni člani so že v začetku gasilstvo gradili na zdravih temeljih, iz katerih gasilci še danes črpamo moč, zgled in čut za ljudi v stiski,« je dejal predsednik Iztok Vrhovec in nas ob tej priložnosti spomnil na nekaj pomembnejših mejnikov v zgodovini obstoja društva.

Ob koncu pa je dejal, da se je v zadnjih letih struktura dela v PGD Grosuplje bistveno spremenila. »Rast industrijskih con in stanovanjskih sosesk ter gradnja sodobnih objektov so bili v zadnjih letih resen signal, da smo še okrepili teoretično in praktično izobraževanje naših članov. Tako danes ne moremo več govoriti o vaškem gasilskem društvu, temveč o enoti, ki v občini z več kot 20.000 prebivalci kot osrednja enota in gasilska enota širšega pomena posreduje skoraj na vseh intervencijah. Danes je v društvo vključenih 196 članov. Operativna enota je v desetih letih posredovala 661-krat, leta 2017 kar 106-krat,« je dejal.

Predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec pa je svoj nagovor izkoristil tudi za povabilo na slovesno praznovanje 110-letnice društva, ki bo 15. junija, ob 17. uri. »Takrat bomo uspehe delili z vsemi ljudmi dobre volje in visokimi gosti. V bogatem kulturnem programu se bomo sprehodili skozi 110-letno obdobje. Slavnostno povorko bomo začeli pred Osnovno šolo Louisa Adamiča na Tovarniški cesti in s častnim mimohodom končali tu pred Gasilskim centrom. Vesel sem, da je naše delo in napore s častnim pokroviteljstvom in prisotnostjo podprl  predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na naše vabilo so se odzvali tudi drugi visoki gostje: predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, župan dr. Peter Verlič in mnogi drugi. Prvič bomo gostili tudi orkester Slovenske vojske. Ostale podobnosti pa naj za zdaj ostanejo skrivnost,« je dejal in še povedal, da nas bodo na veselici po prireditvi zabavali Gadi.

Ob koncu svojega govora je članicam in članom društva namenil naslednje besede: »Pogumno, vztrajno, z veliko dobre volje in pripravljenosti gremo naprej! Ohranimo plemenitost, strnimo vrste, ko je treba, pomagajmo tistim, ki nas potrebujejo, in ohranimo vrednote, da bomo še naprej zavzeto in ponosno opravljali delo prostovoljnega gasilca!«

K temu pa je dodal: »Opozarjajmo odločevalce, predvsem na državni ravni, na gasilstvo, ki ni samoumevno, čeprav se to dostikrat pričakuje in tako razume

Vsem je zaželel prijetno praznovanje v družbi čilega in pokončnega 110-letnika.

Zbrane sta ob tej priložnosti nagovorila tudi župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

»110 let gasilstva si res zasluži vse čestitke, dragi gasilke in gasilci, tudi v imenu vseh občank in občanov občine Grosuplje,« je dejal župan dr. Peter Verlič. Z gasilkami in gasilci delimo lepe trenutke, včasih pa tudi kakšne takšne, ko nas zaskrbi, ko slišimo sireno in hitijo na intervencijo. Dogodki, kot so obletnice, pa so pomembni predvsem zato, da se spomnimo vseh tistih generacij, ki so začele pred 110 leti, nadaljevale, ohranjale gasilstvo v naši občini. In verjetno vsega tega ne bi bilo, če gasilci in gasilke ne bi imeli tega, kar jih pravzaprav uvršča v sam vrh tudi po vseh lestvicah priljubljenosti. Srčnost, se pravi pripravljenost pomagati, nikoli se ne ustrašiti tudi za svoje življenje, ko gre za reševanje naše imovine in včasih tudi naših življenj. Naši gasilke in gasilci velikokrat posredujejo tudi na avtocesti, ki pelje mimo. »Si kar predstavljam, kako so ljudje takrat veseli, ko vas prve zagledajo, in jih pospremite, če ne drugače, pa s toplim nasmehom. In jim to potem olajša bolečine. In zmogli boste še nadaljnjih 110 let, če boste imeli to veliko gasilsko srce,« je dejal župan.

»Kot največje prostovoljno gasilsko društvo v naši občini imate tudi to lepo priložnost in dolžnost, da ste svetilnik vsem ostalim društvom v naši občini in da ste predvsem prvi med enakimi. Prvi med enakimi v tej zlati ogrlici, ki se ji pravi gasilstvo v naši občini. In saj veste, vi ste tista sponka tam zadaj. Ta drži vse skupaj. Če se ta razleti, se lahko razleti marsikaj. To pa se v naši občini ne bo zgodilo. V to sem prepričan. Zaradi vsega tega kar predstavljate, kar ste, mi pa si bomo na občini tako kot doslej prizadevali, da bo gasilstvo in seveda tudi sistem zaščite in reševanja na ustrezni strokovni, profesionalni, pa tudi tehnični ravni,« je še dejal župan ter gasilkam in gasilcem ob tem jubileju iskreno čestital.

Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar pa je dejal, da so že v Svetem pismu zapisali, da kdor malo seje, bo malo žel, kdor veliko seje, bo veliko žel. V vseh teh 110 letih so gasilke in gasilci v Grosupljem veliko posejali. »Ko gledamo ta poročila, ko spremljamo te uspehe, smo na občini izredno ponosni. V letu 2014 ste praznovali 105. obletnico in teh 5 let je minilo kot bi mignil. Veselimo se praznovanja 110. obletnice,« je še dejal.

Nagovoril nas je tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in med drugim povedal, da letos praznujemo 150-letnico gasilstva na Slovenskem. Ob tem je izpostavil, da je vse tisto zaupanje, ki jim ga podeljujemo občani, državljani, potrebno negovati naprej, da jih ne bi slučajno zalotila kakšna skušnjava. Društvu je iskreno čestital in mu zaželel srečno na poti tudi v prihodnje.

S kratkimi nagovori in čestitkami so se jim pridružili tudi drugi gostje, ob koncu pa je sledila še podelitev priznanj, najbolj vztrajnim, požrtvovalnim in uspešnim. 

V bogatem kulturnem programu so sodelovali Tina Kadunc, Ljudski pevci Zarja, Mlada Zarja, Jure Grum in Ženski pevski zbor Magdalena. Skozi redni in slavnostni del občnega zbora pa nas je popeljala Tadeja Anžlovar, tokrat v družbi mladih gasilk.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Konec tedna 50.Tabor slovenskih pevskih zborov

V Šentvidu pri Stični bo jutri in v nedeljo 50. Tabor slovenskih pevskih zborov. Tudi …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.