Domov / Kultura / VELIKONOČNA RAZSTAVA V MESTNI KNJIŽNICI GROSUPLJE 2019

VELIKONOČNA RAZSTAVA V MESTNI KNJIŽNICI GROSUPLJE 2019

Članice Društva podeželskih žena Sončnica so v Mestni knjižnici Grosuplje tudi letos pripravile svojo tradicionalno že 16. velikonočno razstavo. Tisto razstavo, ki nas Grosupeljčanke in Grosupeljčane vsako leto prav zares popelje v veliki teden, ki nas navda z veselim občutkom, da je praznovanje velike noči pa res že blizu. Razstavo smo odprli v sredo, 10. aprila 2018, s svojimi pisanimi izdelki pa so se na razstavi tudi letos pridružili otroci iz vrtca Rožle. Prav tako se nam na razstavi s svojimi stvaritvami predstavljajo Ustvarjalne babice iz Grosupljega in okoliških vasi, iz Društva upokojencev Grosuplje.

Ob odprtju razstave so bili prisotni tudi župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek, direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek in predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije Branko Suhadolnik.

Zbrane goste in vse ostale prisotne je uvodoma lepo pozdravila predsednica Društva podeželskih žena Sončnica Tatjana Novljan in ob tej priložnosti nekaj besed namenila samemu praznovanju velike noči. Gre za največji praznik krščanstva, ob katerem se spominjamo Jezusovega trpljenja, križanja in vstajenja. Tako ima poseben pomen kot praznik, hkrati pa je to tudi čas, ki ga namenjamo družini in nam najdražjim. Priprave na praznovanje velike noči se pričnejo na cvetno nedeljo, ko pripravimo butarice. Nato stopimo v veliki teden, ki se prične z velikonočnim četrtkom in se konča na velikonočni ponedeljek. Velikonočne jedi pa predstavljajo simbol Jezusovega trpljenja. Pirhi predstavljajo kapljice krvi, hren predstavlja žeblje, potica trnovo krono in šunka Kristusovo telo. »Tudi letos smo se članice Društva podeželskih žena Sončnica potrudile in vam delček praznovanja pripravile z razstavo in pokušino dobrot,« je še dejala.

Župan dr. Peter Verlič je povedal, da je vsako leto vesel te naše tradicionalne velikonočne razstave. Tokrat pa se nam je ob njenem odprtju pridružila tudi nova direktorica Turizma Grosuplje Petra Zakrajšek, zato je prepričan, da se bodo dogodki, kot je ta, kmalu slišali tudi izven meja naše občine. Sicer pa sam meni, da ne samo, da je velika noč največji krščanski praznik, je tudi del naše identitete, je nekaj, zaradi česar smo mi ponosni Slovenke in Slovenci.

Župan je ob tej priložnosti vsem zaželel lepe velikonočne praznike, se vsem, ki so pripravili razstavo, še enkrat lepo zahvalil, verjame pa, da ko bo enkrat naša Kolodvorska cesta zaživela kot pešcona, da bomo v Grosupljem imeli tudi božični sejem. »Tega še nimamo v Grosupljem,« je dejal.

Besedam župana se je pridružil tudi direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in tudi sam dejal, da je vsako leto vesel te velikonočne razstave, lepo je tudi, ko se ob njej podružimo.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek. Njene uvodne besede so se glasile takole: »Tradicionalna velikonočna razstava je znanilka velikonočnega praznovanja, praznovanja, ki ga moramo razumeti v dveh smereh, ki pa se med seboj dopolnjujeta. Prva je tista globlja, povezana z duhovnostjo in osebnim doživetjem vsakega posameznika. Druga je ustvarjalna, ki ob zunanjih znamenjih praznovanja omogoča dodatne oblike ustvarjanja kulinaričnih dobrot s simbolnimi pomeni ter velikonočnih izdelkov, ki obogatijo naše rodove ter prenašajo tradicijo iz roda v rod.«    

Predstavnik ZDUS-a Branko Suhadolnik pa je poudaril pomen medgeneracijskega povezovanja, ko je razstava pripravljena v sodelovanju z otroki iz vrtca. »Naše poslanstvo je, poleg druženja, da prenašamo znanje na mlade. Da ohranjamo našo etnografsko, kulturno in tehnično dediščino,« je dejal.

Preden pa smo si razstavo ogledali, je župnik Boštjan Modic velikonočne jedi tudi blagoslovil.

Razstava bo na ogled še v četrtek, 11. 4. 2019, in v petek, 12. 4. 2019, v času odprtosti knjižnice.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.