Domov / Lokalno / V GROSUPLJU POSVET O PRILAGODITVAH STANOVANJ IN HIŠ ZA VARNO STAROST V OKVIRU MREŽE STAROSTI PRIJAZNIH MEST IN OBČIN

V GROSUPLJU POSVET O PRILAGODITVAH STANOVANJ IN HIŠ ZA VARNO STAROST V OKVIRU MREŽE STAROSTI PRIJAZNIH MEST IN OBČIN

Občina Grosuplje ima pridobljen certifikat »starosti prijazna občina«, zato v sklopu tega prirejamo razna izobraževanja in posvete z namenom osveščanja starejših občank in občanov o varnem staranju. 

V četrtek, 11. aprila 2019 je Občina Grosuplje v Družbenem domu Grosuplje v sodelovanju z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje izvedla posvet o prilagoditvah stanovanj in hiš za varno starost v okviru mreže starosti prijaznih mest in občin. Na posvetu smo izvedeli, kako se da že z manjšimi in ne nujno dragimi posegi ter pripomočki in z ustreznimi prilagoditvami bistveno prispevati k varnem staranju doma. Posveta se je poleg drugih predstavnikov občine udeležila tudi Jelka Kogovšek, vodja urada za finance, gospodarstvo in družbene dejavnosti Občine Grosuplje. Na posvetu sta zbranim starostnikom in starostnicam predavala dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka ter Alenka Ogrin, ki pa je udeležencem predstavila praktične primere prilagoditev stanovanj in hiš za starostnike.

Prilagoditev bivalnih prostorov – stanovanj in hiš ter javnega okolja je dokazano ena najbolj uspešnih oblik preventive. V današnjem času se še posebej v razvitem svetu, predvsem evropske družbe srečujemo s pospešenim procesom staranja prebivalstva ter s spremembami in težavami, ki so s tem povezane. O staranju prebivalstva govorimo takrat, ko se delež prebivalstva nad izbrano starostno mejo (pogosto je to doseženih 65 let) povišuje glede na celotno prebivalstvo.

Staranje prebivalstva je tako eden resnih izzivov, pred katerim se je danes znašlo človeštvo. Prav zaradi tega je pomembno, da se ljudi o tem osvešča in izobražuje, tako se potem tudi lažje spoprijemajo s starostjo in problemi, ki pridejo z njo.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.