Domov / Lokalno / 55.pohodnikov prehodilo prvi dan na Krožni poti Prijetno domače
Foto: Gašper Stopar, Občina Ivančna Gorica

55.pohodnikov prehodilo prvi dan na Krožni poti Prijetno domače

Pred občino v Ivančni Gorici se je včeraj začel 7.pohod Prijetno domače. Nekaj več kot 60 pohodnikov se je prvi dan odpravilo  na približno 36 kilometrov dolgo pot po sedmih turistično – informativnih točkah iz Ivančne Gorice, Stične, Šentvida pri Stični, Sobrač, Temenica, Doba pri Šentvidu do Zagradca, kjer je bil zaključek prvega dneva. Organizatorja Zavod Prijetno domače in Občina Ivančna Gorica sta tudi letos v sodelovanju z Gorniškim klubom Limberk – sekcija Ivančna Gorica, Planinskim društvom Polž in Planinskim društvom Šentvid pri Stični, pripravila vrsto zanimivih dejavnosti ob poti, ki so pohodnikom dale dodatne moči na tridnevni poti okrog občine.

Na štartu pohoda so jih z dobrodošlico pozdravili člani ivanškega turističnega društva s predsednikom krajevne skupnosti Antonom Kraljem. Sledil je odhod proti info točki Stična, ki se nahaja na parkirišču v neposredni bližini stiškega samostana. Po žigosanju so se odpravili do Turistične kmetije Grofije ter po gozdnih poteh nadaljevali proti Šentvidu pri Stični. Pri obzidju župnijske cerkve sv. Vida so jih pričakale članice šentviškega turističnega društva skupaj s predstavniki krajevne skupnosti. Po naslednjem žigosanju pri info točki so se iz Šentvida preko Bukovice in Čagoške gore urno podali do Sobrač, najmanjše krajevne skupnosti v občini. Pri tamkajšnji info točki so opravili naslednje žigosanje, krajani pa so jih pri gasilskem domu bogato pogostili.

Nadaljevali so z vzponom proti vinskim goricam na Debeli hrib. Člani Vinogradniško sadjarskega turističnega društva Debeli hrib so pohodnikom z veseljem natočili kozarček rujnega. Naslednji krajši postanek je bil na domačiji pri predsedniku KS Temenica Ignaciju Kastelicu, kjer pohodniki že tradicionalno občudujejo želvo z Oteč vrha. V letošnjem letu se je »Ovničkovim« pridružila še ena majhna želvica. Pohodniki so pot nadaljevali proti naslednjem žigosanju pri info točki v Temenici. Še pred tem so preko lesene brvi čez reko Temenico prišli do Turistične kmetije Fajdiga, kjer jih je pod kozolcem čakalo okusno kosilo.

Iz Temenice so preko Gostilne pri Japu krenili mimo Radohove vasi do Doba pri Šentvidu. Na novem športnem igrišču so jih pričakali prijazni krajani vključno s predsednikom Andrejem Pušljarjem. Pred žigosanjem pri šesti info točki je Zavod Prijetno domače pohodnike nagradil z ličnimi spominskimi majicami na spomin na Krožno pot Prijetno domače. Pred zaključkom so se vzpeli še do Lučarjevega Kala, kjer so jih postregle članice TD Grča, do sklepnega dejanja na Kitnem Vrhu. Kitnci so jih pozdravili z vsem dobro  poznano »kitnsko pogačo« in okusno joto. Po skupinskem fotografiranju pri vaški mlaki so se spustili še zaključka do info točke v Zagradcu. Tam se je tudi uradno zaključil prvi dan pohoda.

Petkov dobrih 36 kilometrov dog pohod je prehodilo 55 pohodnikov, nekateri so prenoči na Kitnem vrhu.

Foto: Gašper Stopar, Občina Ivančna Gorica

Danes se je pohod Prijetno domače po občini Ivančna Gorica začel pred info točko Zagradec. Preko Valične vasi in Kamnega Vrha jih bo pot vodila do info točke Ambrus. Sledil bo vzpon na Korinjski hrib ter spust proti informacijski točki Krka. Cilj drugega dneva  bo  pri info točki na Muljavi.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.