Domov / Lokalno / Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji lista SDS in SLS
Foto: SDS

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji lista SDS in SLS

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS. Na današnjih volitvah je dobila 26,48 odstotka glasov in osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta dobili SD s 18,57 odstotka glasov in LMŠ s 15,61 odstotka. En mandat je z 11,1-odstotno podporo osvojila še NSi. Z liste SDS in SLS so bili izvoljeni Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič, z liste SD Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi pa Ljudmila Novak, kažejo delni izidi po preštetih včeraj  oddanih glasovnicah in glasovih predčasnega glasovanja. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Skupna lista SDS in SLS je največ glasov dobila v vseh volilnih enotah z izjemo volilne enote Postojna, kjer jo je, sicer za las, prehitela SD. Slavila je tudi v veliki večini volilnih okrajev, pri čemer je bila daleč najuspešnejša v Krškem, kjer je zanjo glasovala skoraj polovica vseh, ki so prišli na volišča. SD je največ volivcev izbralo v ljubljanskih volilnih okrajih, pa tudi na Obali, v Murski Soboti, Kočevju, Trbovljah, Hrastniku in Laškem ter v enem velenjskem, mariborskem in enem novogoriškem volilnem okraju. LMŠ je zmagala v Domžalah, na Jesenicah in Kamniku. V Lendavi pa je prepričljivo slavila NSi.

Dan po evropskih volitvah bodo izidom včerajšnjega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Na končne izide pa bo treba počakati še teden dni, ko bodo prešteli še glasove iz tujine.

About Urednik Zeleni val

Preverite tudi

Osrednje praznovanje 110 let PGD Grosuplje

Prostovoljno gasilsko društvo Grosuplje jutri ob17ih pripravlja osrednje praznovanje 100 letnice delovanja pred Gasilskim centrom …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.